Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Големият въпрос след финала: кой ще убие Церсей?

Последният епизод от шести сезон на „Игра на тронове“ – толкова извратен, че брилянтен

Церсей Ланистър е новата господарка на Железния трон. Колко време ще остане на него? - Големият въпрос след финала: кой ще убие Церсей?

Церсей Ланистър е новата господарка на Железния трон. Колко време ще остане на него?

Внимание! Този текст разкрива детайли от съдържанието на епизод 10 на шести сезон на „Игра на тронове“.

Железният трон има нов окупатор след експлозивния финал на шести сезон на сериала. Церсей Ланистър впрегна мощта на Адския огън, изпепели враговете си и взе властта над Вестерос; и всичко това в ход, който я показа толкова силна и брутална, че събуди страх дори у любимия й Джайм.

От този момент връщане назад няма. Но това е удар, който не дойде безболезнено – единственото ѝ оцеляло дете, Томен, се самоуби след като осъзна, че жена му Марджъри е сред жертвите на Церсей. А със смъртта му загина и една от последните брънки в оскъдната съвест на майка му.

Отмъщението на Церсей е едновременно покварено и триумфално в своята жестокост, което личи и при „присъдата“ ѝ над Септа Унела, сега прикована за изтезания в ръцете на Планината.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Всеки ще е поразен, развълнуван и раздразнен, че е на страната на Церсей за момент – казва актрисата в ролята, Лина Хийди, пред „Ентъртейнмънт Уийкли“. – Толкова е извратено, че е брилянтно. А сцената беше замислена като дори по-зловеща, това е смекчен вариант. И все пак е доста зле.“

Засега управлява Церсей. Но колко ще продължи това? Хийди разказва, че е била шокирана, когато е прочела сценария.

„Сега се чудя кой ще я свали. Тя може да е там само за часове. Мислиш си – какво, по дяволите, следва? Кой ще седне след нея на Железния трон? – казва актрисата, която видимо не вярва, че Церсей ще се застои там: – Никакъв шанс това да стане.“

Големият въпрос след финала на сезона е кой всъщност ще отнеме живота на Церсей. Според Лина Хийди – Аря Старк или собственият ѝ брат Тирион.

„Никой не бленува смъртта ѝ толкова, колкото Тирион“, смята актрисата.

Р + Л = Д. Потвърдената теория

В другия край на Вестерос също се разви важна сюжетна линия – която според мнозина служи и като доказателство за финала на целия сериал. Една от най-популярните фенски теории намери потвърждение веднъж завинаги – благодарение на видение на Бран.

Джон Сняг се оказва наследник на два могъщи рода - Таргариен и Старк, огън и лед.

Джон Сняг се оказва наследник на два могъщи рода – Таргариен и Старк, огън и лед.

Какво точно се случи? Младият Нед Старк откри сестра си Лиана, потънала в кръв, след като е родила. Тя му прошепна нещо и започна да го умолява да „обещае“ нещо. След това даде на Нед бебе, спомена „какво би направил Робърт“, ако разбере, Старк погледна лицето на детето и то плавно преля в това на Джон Сняг в следваща сцена.

След този момент вече е кристално ясно, че произходът на Джон е далеч по-знатен  и сложен от еднодневна забежка на Нед Старк… Историята около произхода на Джон Сняг все още крие тайни, но ето как реди пъзела британският „Индипендънт“.

Когато бащата на Денерис, Ерис Лудия Крал, сяда на трона, синът му Регар е женен за Елиа Мартел. Регар, както се оказва, не е много верен мъж и избягва със сестрата на Нед, Лиана. По това време тя пък е сгодена за Робърт Баратеон, който очаквано не е доволен, че бъдещата му съпруга е заминала с принца Таргариен.

Вместо да стои кротко, Робърт въстава, надделява над Лудия крал и завзема Кралски чертог за себе си. Междувременно Нед открива къде е сестра му, на място, наречено от Регар Кулата на радостта. В друго видение на Бран вече видяхме как Старк успява да влезе вътре.

Така можем спокойно да предположим какво Лиана е поискала да ѝ обещае Нед – да осинови нейния и на Регар син (в книгите на Джордж Мартин тя казва: „Ако Робърт разбере, ще го убие. Знаеш, че ще го направи. Трябва да го предпазиш. Обещай ми, Нед!“). Това означава, че Джон Сняг е и Таргариен, и Старк. Огън се среща с лед. Песен за огън и лед. Доста ефикасна комбинация.

Тази теория, известна сред феновете като Р + Л = Д, вероятно ще се разчуе във Вестерос в седмия сезон и ще аргументира претенциите на Джон Сняг, новият Крал на севера, към Железния трон.

Любопитно, но във финала на шести сезон видяхме също и че Денерис цели да открие съпруг/съюзник. Възможно е Джон да се окаже доста подходяща кандидатура, поне докато двамата разберат, че имат кръвна връзка – тя му е леля, той – неин племенник. Не че това би ги спряло, все пак това е „Игра на тронове“, в края на краищата.

Разбира се, сега предстои почти година в догадки. Седмият сезон на „Игра на тронове“, в който Денерис Таргариен и драконите ѝ ще достигнат Вестерос, започва чак през 2017-а – най-вероятно през април, когато традиционно НВО правят премиерата му.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах