Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Смърт в „Игра на тронове“ – кой е следващият

Девети епизод на всеки сезон дава нещо голямо и трагично. Какво ще бъде този път?

Джайм, Церсей, Тирион, Кутрето, Санса, Рамзи – коя ще е следващата жертва във Вестерос? - Смърт в „Игра на тронове“ – кой е следващият

Джайм, Церсей, Тирион, Кутрето, Санса, Рамзи – коя ще е следващата жертва във Вестерос?

Традиционно предпоследният епизод от сезон на „Игра на тронове“ е онзи, в който се случва нещо огромно, трагично и неочаквано. В серия девет на първи сезон Нед Старк бе обезглавен, Червената сватба се случи при третия, а в пети – Денерис се качи на дракон. В сезони две и четири видяхме битките за Черна вода и за Вала – серии, изцяло посветени на сражения. Основавайки се на тези модели и названието на предстоящия в малките часове на понеделник (бълг. време.) епизод – „Битката на копелетата“, бих предположил, че целият час ще е за боя на Джон Сняг и Санса Старк срещу Рамзи Болтън за превземането на Зимен хребет.

Внимание: Текстът съдържа догадки за сюжета на предстоящите серии на „Игра на тронове“!

След като хората залагат милиарди ежегодно на спортни събития, защо и ние да не го направим с телевизионен сериал? Да хвърлим поглед на това кой има най-добри шансове да оцелее до сезон 7 и кой е доста по-вероятно да умре.

На прага на смъртта

Америка за България

Изглежда, че Рамзи Болтън е обречен да загине в Битката на копелетата, защото, ехо, Джон Сняг вече умря. Ако трябва да предугадя, ще видим Кутрето и рицарите от Долината на Арин да се появят навреме и да спасят положението – както стана, когато войската на Тивин Ланистър пристигна при Черна вода, или пък когато Станис се появи на Вала. Големият въпрос е кой ще убие Рамзи? И как? Моля се това да бъде Санса.

Разбира се, някои герои от страната на Старкови също ще го отнесат, почти сигурно някой, когото харесваме, но който не е централна фигура. Залагам на сър Давос Държеливия, Тормунд или онзи великан. Мелисандра също не е лош вариант, но тя е в периферията след възкресяването на Джон, така че полезността на историята ѝ навярно е към края си. И разбира се, Рамзи все още държи Рикон Старк в тъмниците си; имам дразнещо предчувствие, че ще го застигне същата участ като вълчището му.

Задава се огромна битка, може би най-голямата във Вестерос до момента.

Задава се огромна битка, може би най-голямата във Вестерос до момента.

Предвид, че най-вероятно ще прекараме целия епизод девет в сражения, няма дори да посетим Кралски чертог, така че Церсей и Томен може би няма да имат екранно време и със сигурност няма да загинат преди епизод 10. Но на финала, има голям шанс това да се случи и с двамата. Популярна фенска теория гласи, че Церсей ще взриви (буквално!) Кралски чертог, вместо да се изправи на процес, сега, след като синът ѝ забрани Съдът чрез двубой. Повечето от това се базира на пророчество.

На първо място, Маги Жабока каза на Церсей, че всичките ѝ деца ще загинат преди нея – така че Томен изглежда обречен. В сезон две Денерис имаше видение, в което върви през тронната зала в Червената цитадела, след като тя изглежда полуразрушена (навярно от Церсей?). В пети епизод на настоящия сезон Бран Старк също имаше видение за Адски огън, съхраняван от Лудия крал в складове под града, а и на Кралски чертог обвит от зеления му пламък. Така че това е реалистична перспектива.

Ако Церсей наистина взриви Кралски чертог с Адски огън, оглеждайте се за доста жертви, включително Висшия врабец, Лансел Ланистър и онази зловеща жена, която бие звънеца на срама.

Шанс 50:50

Предвид, че трябва да има жертви от страната на Старк, шокираща такава би била Санса, въпреки че изглежда нечестно спрямо нея да загине след всичко преживяно. Също така, ако Джон се надява да задържи Севера, ще се нуждае от официален Старк начело на армията.

Има ли шанс Санса да загине? Да, но би било нечестно.

Има ли шанс Санса да загине? Да, но би било нечестно.

Ако и когато Кутрето се появи край сражението, животът му също ще е в опасност. Веднъж след като Санса и Джон получат рицарите му в своя полза, няма да имат нужда от него – особено след опасността, в която бе поставил Санса. Той е ядосал много хора; тази битка може да е перфектното време да бъде изхвърлен зад борда. Но лорд Петир Белиш винаги е изкусен в действията си, така че може и да се изхитри и измъкне отново.

Обратно в Кралски чертог, всичко зависи от това колко голяма е бомбата на Церсей и, разбира се, дали ще се случи, или не. Тя би могла да убие Марджъри Тирел, кралицата, но може и да видим оцеляла, което предвещава опит на Дом Тирел да превземат короната. Джайм Ланистър, все още в Речен пад, където последно го зърнахме, има шанс да се завърне. Някои вярват, че той ще трябва да убие Церсей, точно както е убил Лудия крал, за да го спре да взриви града, а след това ще се самоубие.

С цялото внимание, отдадено на Юрон Грейджой, неминуемо и неговата история ще се появи във финалния епизод. Той най-сетне може да стигне до племенниците си Яра и Теон. Ако успее, те са мъртви – но се обзалагам, че ще се доберат до Мирийн и ще се скрият от него при Денерис.

В никакъв случай

Джон Сняг е в най-голяма безопасност от всички във Вестерос. Те не биха преминали през всички перипетии около скриването на първоначалната му смърт, за да го убият един сезон по-късно. Дори да го направят, този път кой ще повярва?

Денерис навярно е най-защитена от смъртта в „Игра на тронове“ в момента.

Денерис навярно е най-защитена от смъртта в „Игра на тронове“ в момента.

Аря Старк също е в безопасност, предвид, че ще прекара последните два епизода в път обратно към Вестерос. Всъщност, може и да сме я видели за последно преди началото на седми сезон. Нейната история достигна естествен край с напускането на Бравос и пред нея има малко възможности преди да се върне у дома. И все пак – ще ми хареса да я видя да се завърне и да убие Уолдър Фрей в последния епизод.

Нищо няма да се случи и на Денерис и Тирион. И двамата имат още дълъг път пред себе си, докато си пробият път до завоевание на Седемте кралства. Да бъдат убити сега би било абсурдно.

Накрая – има хора, които са много далеч от действието, което очакваме да се случи – Хрътката, Сам, Брон и Олена Тирел. Това важи и за Бриен и Подрик, стига да не стигнат навреме за битката при Зимен хребет. Но ако има един-единствен човек в пълна безопасност, то това е вълчището на Джон Сняг Дух. Просто няма начин да убият още един от тези сладури.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3