Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Конкурс търси герои на Дикенс в съвремието ни

Портрети на хора, които напомнят дикенсови герои, ще бъдат селектирани по случай 150-годишнината от рождението на писателя

Дев Пател е Дейвид Копърфийлд във филма „Личната история на Дейвид Копърфийлд“ (2019) на Армандо Янучи.  - Конкурс търси герои на Дикенс в съвремието ни

Дев Пател е Дейвид Копърфийлд във филма „Личната история на Дейвид Копърфийлд“ (2019) на Армандо Янучи.

Конкурс за текстове, описващи съвременни персонажи, които в миналото биха били вдъхновение за Чарлс Дикенс, обяви благотворителната организация „Journalists’ Charity“, основана през 1864 г.  с участието на викторианския писател. Инициативата е посветена на 150-годишнината от смъртта му, отбелязва „Гардиън“.

В не повече от 300 думи участниците в конкурса трябва да опишат един съвременик, който би могъл да бъде герой на Дикенс. Организаторите насърчават участниците да търсят разпознаваеми фигури от политиката или медицински лица, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса, за да ги поставят редом до Бетси Тротууд, Уилкинс Микобър, Клара Пеготи, а защо не и до Юрая Хийп или Ной Клейпоул.

Инициативата е подкрепена от Иън Дикенс, президент на асоциация „Задругата на Дикенс“ и пра-пра-правнук на писателя. Според него конкурсът е „изпълнен с богат потенциал и актуалност“, тъй като всеки може да открие свои познати  в персонажите, които Дикенс претворява:

Плод на проницателни наблюдения върху тези, които той познава, или върху хора, които среща случайно, персонажите на Дикенс се свързват с читателя, защото всеки може да се разпознае в характеристиките им. Подобни хора продължават да се изправят пред нас всеки ден, ако спрем, ослушаме се, помечтаем. Нямам търпение да се срещна с тях“.

Дикенс е избирал за прототипи хора, които е познавал отблизо, а злодеите в романите му и до днес се сравняват с определени политици. Писателят прекарва известно време като парламантарен репортер през 1830-те, точно когато се гледат реформите, засягащи най-бедните представители на обществото. Влиянието на този период се усеща най-вече във втория му роман „Оливър Туист“.

Той е сред интелектуалците, поставили началото на „Journalists’ Charity“ през 1864 г. – организация, която предлага помощ на журналисти с финансови затруднения и връчва годишни награди на онези, които покажат „изключителна посветеност и принос към журналистиката“.

Участието в конкурса е безплатно и няма да се връчват парични поощрения. Победителят ще бъде излъчен от карикатуриста Стенли МакМърти, работил в „Дейли мейл“ до 2018 г. Най-интересният словесен портрет ще бъде претворен в карикатура от него. Крайният срок за подаване на текстовете е 9 юни 2020 г. – датата, на която се навършват 150 години от смъртта на Дикенс. Повече информация може да откриете на journalistscharity.org.uk.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах