Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Контра писмо срещу Рушди, Чомски, Атууд и Роулинг

160 журналисти и учени посочиха „привилегированата позиция“ на подписалите се и ги обвиниха, че не забелязват маргиналните гласове - жертви на cancel-културата

Салман Рушди - един от 150-те интелектуалци в откритото писмо срещу опасността от политкоректното говорене. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Контра писмо срещу Рушди, Чомски, Атууд и Роулинг

Салман Рушди - един от 150-те интелектуалци в откритото писмо срещу опасността от политкоректното говорене. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Томас Чатъртън Уилямс, инициаторът на писмото в списание „Харпърс“, предупреждаващо за негативите на политкоректността и подкрепено с подписите на 150 видни писатели, журналисти и интелектуалци, защити идеята си и обори критиците, които твърдят, че авторите на писмото пренебрегват маргинализираните възгледи.

Вижте още: АТУУД, РУШДИ, ЧОМСКИ И РОУЛИНГ: ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА Е ОПАСНА

Пред американското обществено радио NPR Уилямс – културен критик, писател, сътрудник на „Ню Йорк Таймс“ и колумнист в „Харпърс“ – се обърна към „Нетфликс“, „Ню Йорк Таймс“ и други големи платформи за изразяване, за да ги насърчи да дават поле за изява на хората, станали жертва на т.нар. cancel-култура.

Някой трябва да се огледа и да каже „Всъщност, искам да работя с доста от хората в този списък. Все още искам да направя адаптация в „Нетфликс“ на техните работи. Все още искам те да правят подкастове за „Ню Йорк Таймс“ или за „Ню Йоркър“. Затова исках да взема под внимание тяхната гледна точка, а не само тази на безликите онлайн тролове“, коментира инициаторът пред NPR.

Призивът му е провокиран от контра-писмо от 10 юли, подписано от 160 журналисти и учени, критикуващи „привилегированата позиция“ на Ноам Чомски, Салман Рушди, Маргарет Атууд и Джоан К. Роулинг. Заедно с останалите интелектуалци, поставили подпис под призива, те не са признали гласовете на „заглушаваните поколения наред“.

„Те не схващат същността: иронията на това писмо е, че никъде в него подписалите се не споменават гласа на маргинализираните групи, заглушавани поколения наред в журналистиката, научните среди и издателския бизнес – пишат те в отвореното писмо, публикувано в сайта „The Objective“. – Въпросните подписали се, повечето от тях бели, богати и подкрепени от огромни платформи, казват, че се страхуват да не бъдат заглушени, че т. нар. cancel-култура е извън контрол, че се страхуват за работата си и за свободния обмен на идеи, дори когато говорят чрез едно от най-престижните списания в страната.

Двама от подписалите отвореното писмо вече се дистанцираха от него, след като разбраха, че Джоан Роулинг също е сред подкрепилите го. Миналия месец авторката на книгите за Хари Потър бе обвинена в трансфобия, тъй като настоява, че биологичният пол определя половата идентичност.

ПОСЛЕДСТВИЯТА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ ОТ ПИСМОТО СРЕЩУ CANCEL-КУЛТУРАТА

Уилямс коментира и този въпрос:

„Мисля, че част от това, което нашето писмо се опитва да постигне, е да се опълчи на схващането, че трябва да проверяваме в интернет всяко изявление, което всеки в списъка с подписи някога е изричал, за да сме сигурни, че и ние ще го подпишем. Имам предвид, че в това няма смисъл“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС