Контра писмо срещу Рушди, Чомски, Атууд и Роулинг

160 журналисти и учени посочиха „привилегированата позиция“ на подписалите се и ги обвиниха, че не забелязват маргиналните гласове - жертви на cancel-културата

Салман Рушди - един от 150-те интелектуалци в откритото писмо срещу опасността от политкоректното говорене. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Контра писмо срещу Рушди, Чомски, Атууд и Роулинг

Салман Рушди - един от 150-те интелектуалци в откритото писмо срещу опасността от политкоректното говорене. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Томас Чатъртън Уилямс, инициаторът на писмото в списание „Харпърс“, предупреждаващо за негативите на политкоректността и подкрепено с подписите на 150 видни писатели, журналисти и интелектуалци, защити идеята си и обори критиците, които твърдят, че авторите на писмото пренебрегват маргинализираните възгледи.

Вижте още: АТУУД, РУШДИ, ЧОМСКИ И РОУЛИНГ: ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА Е ОПАСНА

Пред американското обществено радио NPR Уилямс – културен критик, писател, сътрудник на „Ню Йорк Таймс“ и колумнист в „Харпърс“ – се обърна към „Нетфликс“, „Ню Йорк Таймс“ и други големи платформи за изразяване, за да ги насърчи да дават поле за изява на хората, станали жертва на т.нар. cancel-култура.

Някой трябва да се огледа и да каже „Всъщност, искам да работя с доста от хората в този списък. Все още искам да направя адаптация в „Нетфликс“ на техните работи. Все още искам те да правят подкастове за „Ню Йорк Таймс“ или за „Ню Йоркър“. Затова исках да взема под внимание тяхната гледна точка, а не само тази на безликите онлайн тролове“, коментира инициаторът пред NPR.

Америка за България

Призивът му е провокиран от контра-писмо от 10 юли, подписано от 160 журналисти и учени, критикуващи „привилегированата позиция“ на Ноам Чомски, Салман Рушди, Маргарет Атууд и Джоан К. Роулинг. Заедно с останалите интелектуалци, поставили подпис под призива, те не са признали гласовете на „заглушаваните поколения наред“.

„Те не схващат същността: иронията на това писмо е, че никъде в него подписалите се не споменават гласа на маргинализираните групи, заглушавани поколения наред в журналистиката, научните среди и издателския бизнес – пишат те в отвореното писмо, публикувано в сайта „The Objective“. – Въпросните подписали се, повечето от тях бели, богати и подкрепени от огромни платформи, казват, че се страхуват да не бъдат заглушени, че т. нар. cancel-култура е извън контрол, че се страхуват за работата си и за свободния обмен на идеи, дори когато говорят чрез едно от най-престижните списания в страната.

Двама от подписалите отвореното писмо вече се дистанцираха от него, след като разбраха, че Джоан Роулинг също е сред подкрепилите го. Миналия месец авторката на книгите за Хари Потър бе обвинена в трансфобия, тъй като настоява, че биологичният пол определя половата идентичност.

ПОСЛЕДСТВИЯТА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ ОТ ПИСМОТО СРЕЩУ CANCEL-КУЛТУРАТА

Уилямс коментира и този въпрос:

„Мисля, че част от това, което нашето писмо се опитва да постигне, е да се опълчи на схващането, че трябва да проверяваме в интернет всяко изявление, което всеки в списъка с подписи някога е изричал, за да сме сигурни, че и ние ще го подпишем. Имам предвид, че в това няма смисъл“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах