Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Копринка Червенкова: Дните на Рашидов като министър са преброени

Не виждам един нормален, разумен човек, който би се съгласил да ръководи българската култура, каза журналистката

В дъното на проблема е „самата фигура на министъра, който не става за нищо“, каза Копринка Червенкова. Снимка: БГНЕС - Копринка Червенкова: Дните на Рашидов като министър са преброени

В дъното на проблема е „самата фигура на министъра, който не става за нищо“, каза Копринка Червенкова. Снимка: БГНЕС

Дните на Вежди Рашидов като министър на културата са преброени – и е само въпрос на време премиерът Бойко Борисов да се „отърве“ от него. Тази прогноза направи пред БНР главният редактор на вестник „Култура“ Копринка Червенкова. Според нея дори не писмото до Георги Ангелов е най-голямата вина на Рашидов – а това е позицията му по отношение на Закона за културното наследство.

„Всеки един министър на културата е обречен – заяви Червенкова, след като обясни, че сегашната държава не се интересува от културата. – В момента не виждам един нормален, разумен човек, който би се съгласил да стане министър на културата, макар че ми е ясно, че на този дните са му преброени.“

След като в ефира на националното радио бе пуснат фрагмент от изказването на Вежди Рашидов в четвъртък вечер – в което той заявява, че обича свободата на словото и никога не би си позволил да упражнява цензура – журналистката определи изявлението като „жалко“ и „паническо“, като добави, че то потвърждава подозрението ѝ, че дните на този човек на поста са „абсолютно преброени“.

Според Червенкова обаче писмото до Георги Ангелов не е най-голямата вина на Рашидов – в него нямало никаква изненада, а се четяла „една свещена простота“. По думите ѝ в дъното на проблема е „самата фигура на министъра, който не става за нищо“, а най-важният пласт са промените в Закона за културното наследство:

„Министърът на културата не може да каже: „Внесоха го от парламента“. Чакай бе, човек, ти отговаряш за това културно наследство, ти следиш това културно наследство, не можеш да допуснеш един такъв безобразен закон да бъде внесен и да бъде гласуван! Ти си длъжен да се съпротивляваш. Няма какво той да се измъква по този начин“.

Според Червенкова е недопустимо да бъдат оставени българските културни архефакти в ръцете на самозвани кметове. И ако този казус досега е служил по-скоро за забавление на правителството, вече Борисов ще се отърве от министъра си.

„Неслучайно телевизията прояви такава смелост“, добави тя.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах