Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Критиката за „Лоенгрин“ на Софийската опера: Оазис на гарантираното щастие

Вагнеровият фестивал приключи с възторжена публика и чуждестранни критици

Саймън О’Нийл като Лоенгрин „надскачаше изискванията на ролята“, пише критиката. Снимка: Софийска опера и балет - Критиката за „Лоенгрин“ на Софийската опера: Оазис на гарантираното щастие

Саймън О’Нийл като Лоенгрин „надскачаше изискванията на ролята“, пише критиката. Снимка: Софийска опера и балет

Софийският „Лоенгрин“ е триумф на музикалното и сценично изкуство, какъвто рядко се среща дори на най-големите световни сцени, пише немското издание „Online Merker“ за постановката на Софийската опера и балет. Спектакълът бе поантата на Вагнеровия фестивал на институцията – събитие, което задължително трябва да се посети от истинските любители на операта, посочва критиката.

„Лоенгрин“ на режисьора Пламен Карталов се игра премиерно на 13 юни, а изпълнението на 23 юни бе на финала на фестивала. Три основни елемента се използват активно на сцената – свещеното дърво, което се променя при изграждането на сценичните ситуации, два амфитеатрални терена за хоровете на враждуващите брабантци и саксонци и арената за разгръщане на действието.

„Постановката на Пламен Карталов е дълбока симбиоза между музика и визуално изкуство – пише Дирк Шаус, пратеникът на „Online Merker“ у нас. – Всяко движение и детайл на сцената сякаш произтичат директно от партитурата на Вагнер, което прави цялостното впечатление изключително емоционално наситено и автентично.“

Критикът отбелязва и участието на новозеландеца Саймън О’Нийл в главната роля, който „надскачаше изискванията на ролята“, за да създаде един „дълбоко човечен Лоенгрин“. За Радостина Николаева, въплътила се в образа на Елза, критикът казва:

„Тя вече може да се причисли към изключителен актьорски състав на международно ниво. Винаги е удивително колко високо качество поддържат певците в този оперен театър“.

Саймън О’Нийл и Радостина Николаева в сцена от спектакъла. Снимка: Софийска опера и балет

Висока оценка получава и Габриела Георгиева, която Шаус определя като сензационна и образцова Ортруд.

„Тази певица заслужава най-голямо внимание – допълва специалистът. – Гласове с такова качество са се превърнали в рядкост. София има щастието да ú предложи артистичен дом.“

ГАБРИЕЛА ГЕОРГИЕВА: МОГА ДА ПЕЯ НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ОПЕРНИ СЦЕНИ, НО СИНЪТ МИ Е ПО-ВАЖЕН

Габриела Георгиева и Томас Вайнхапел в сцена от спектакъла. Снимка: Софийска опера и балет

Перфектното звучене на оркестъра на Софийската опера и балет трябва да се коментира с оглед на голямото натоварване по време на целия Вагнеров фестивал, изтъква Шаус – между 13 и 23 юни Софийската опера и балет не само два пъти представи „Лоенгрин“, но изпълни отново и тетралогията „Пръстенът на нибелунга“.

Постановката е посрещната с голям възторг и от публиката, която многократно избухва в спонтанни аплодисменти. Същото въодушевление демонстрира и Шаус в текста си:

„Дните от фестивала на Рихард Вагнер бяха изпълнени с красота и вълнуващи музикални изпълнения. Големият театрал Пламен Карталов е сътворил тук нещо наистина чудотворно и удивлението от преживяното е безгранично. Всеки почитател на операта, на който му е писнало от аберациите на така наречения „режисьорски театър“, ще открие в София оазис на гарантирано щастие, който трудно може да се намери другаде. Оперна магия с уважение към насоките на партитурата е това, което отличава Софийската опера и балет и ú придава специално място в оперния свят. Красивият град също предлага много положителна атмосфера и културна история“.

За спектакъла в София са пристигнали вагнерианци от Португалия, САЩ, Германия, Австрия, Бразилия, Белгия, Франция, Малайзия, Япония, Аржентина, Хърватска, Северна Македония, Италия, Румъния, Великобритания, Чехия, Шотландия. Освен Шаус, сред публиката са били още журналисти от чужди медии, включително Ирис Щайнер – главна редакторка на сп. „Орфеус“, вагнеровият познавач и музикален критик Клаус Биланд, както и световноизвестният бас Камерзенгер на Виенската опера Фалк Щрукман.

Артистите от „Лоенгрин“ бяха дълго аплодирани от възторжената публика. Снимка: Софийска опера и балет

Сценографията на спектакъла по идея на режисьора Пламен Карталов е дело на Ханс Кудлих и художниците Нела и Кристиян Стоянови, костюмите са на италианския дизайнер Марио Диче, а художественото осветление – на Зак Блейн.

В постановката на 23 юни участваха още австрийският баритон Томас Вайнхапел като Фридрих фон Телрамунд, граф на Брабант, Бярни Тор Кристинсон като Хайнрих Птицелов и Атанас Младенов като Кралски вестител. Хоровите партии са поверени на хора на Софийската опера и Мъжкия хор на БНР.

Режисьорът Пламен Карталов, диригентът Евън-Алексис Крист и солистите в спектакъла на финала на Вагнеровия фестивал. Снимка: Софийска опера и балет

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90