Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кшищоф Зануси: Нуждаем се от нова европейска мечта

Полският режисьор откри „София филм фест“ и получи Наградата на София

„Ще запомня този ден, благодаря, че помислихте за мен“, сподели режисьорът Кшищов Зануси, приемайки Наградата на София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Кшищоф Зануси: Нуждаем се от нова европейска мечта

„Ще запомня този ден, благодаря, че помислихте за мен“, сподели режисьорът Кшищов Зануси, приемайки Наградата на София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Страхуваме се много от това какво може да се случи в бъдещето и не сме ентусиазирани, че то може да е по-хубаво от днес, че хората може да са по-добри, отколкото са днес. Мисля, че визуалното изкуство е отговорно за създаването на нов мит или нова мечта за нас в Европа – нова европейска мечта. Много се нуждаем от нея и трябва да я формулираме“, каза полският режисьор Кшищоф Зануси на откриването на 23-ия „София филм фест“ на 7 март. На церемония в зала 1 на НДК режисьорът получи Наградата на София, връчена му от зам.-кмета на града Тодор Чобанов.

Фестивалът започна с прожекция на документалния филм на Андрей Паунов „Да ходиш по вода“ за „Плаващите кейове“ на Кристо в езерото Изео, Италия. Паунов поздрави организаторите за смелостта да изберат за откриващ филм не просто българска продукция, а документална.

Преди това Стефан Китанов – директор на СФФ, обобщи акцентите на форума през 2019 г. В столицата ни ще пристигнат някои знаменити имена в европейското кино, сред които датският режисьор Биле Аугуст, полските режисьори Павел Павликовски и Агнешка Холанд, сръбският актьор Мики Манойлович…

Тазгодишното издание на фестивала за пръв път организира програмата „Фокус Полша“, а ретроспективата на Кшищоф Зануси започна още на 1 март с прожекция на „Структурата на кристала“ от 1968 г. в Дома на киното. Българските киномани остава да видят пресния от 2018 г. „Етер“ (на 8 март от 20 ч. в Дом на киното и на 9 март от 20 ч. в кино „Одеон“).

Представяйки госта, Китанов разказа за първия път, когато се срещнал с режисьора – в началото на 90-те години, когато все още бил директор на Дома на киното. Тогава Зануси бил поканен за разговор и дал съвет на зрителите:

„Искам да ви посъветвам три неща и ако ги направите, може да успеете. Първото е да имате валиден международен паспорт, второто е да имате шофьорска книжка и третото е да знаете английски. Ако направите тези неща сега, в първите години на демокрацията, нещата може и да се развият“.

Режисьорът предстои да отбележи 80-ия си рожден ден през юни тази година, но Столична община го поздрави още сега с Наградата на София – плакет, изработен от Георги Чапкънов.

„Много съм развълнуван. Моята дългогодишна слабост към България е реципрочна на този красив жест – благодари Зануси от сцената. – Чувствам се много щастлив, че съм удостоен с тази награда. Помня една руска или украинска песен „Хубаво е да бъдеш на 18, но също е хубаво да бъдеш и на 80. Пак е веднъж“. Ще запомня този ден, благодаря, че помислихте за мен.“

В няколко думи за фестивала Зануси изтъкна амбицията на събитието да е не просто развлекателен форум, но и да накара зрителя да мисли.

„Фестивалът е не просто развличащ и не просто красив, но също така има връзка с най-дълбокото в културата. И тъй като се интересува от мисълта, мисля, че ние, артистите, сме изправени пред най-енигматичното и проблематично бъдеще на планетата ни, на континента ни, на Европа. Ние сме отговорни за създаването и изразяването на една мечта – нещо, което може да вдъхнови човечеството за следващите стъпки“, сподели режисьорът.

Неочаквано, на сцената с китара се качи Васко Кръпката, за да изпълни „Нека бъде светлина“ – тематичната песен на фестивала, която присъства и в рекламния видеоклип на СФФ.

Песента на Васко Кръпката „Нека бъде светлина“ е избрана за химн на 23-ото издание на „София филм фест“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg