Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Лицето на съвременната българска литература

Георги Бърдаров получава награда за европейска литература, определена от българско жури

Книгите на Георги Бърдаров „хващат за гърлото“ много читатели, без да влизат в капана на булевардната литература. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Лицето на съвременната българска литература

Книгите на Георги Бърдаров „хващат за гърлото“ много читатели, без да влизат в капана на булевардната литература. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Георги Бърдаров ще получи официално Европейската награда за литература на тържествена церемония на 9 ноември в Брюксел заедно с още 12 негови колеги, които стават нейни носители тази година.

Едно важно уточнение за статута на Европейската литературна награда. Тя отразява работата на автора в контекста на родната му литература. Носителят се избира от българско жури по български критерии и в съревнование с други български автори. Тоест, не може да се разглежда като победител в състезание, включващо цялата европейска литература.

Наградата на Бърдаров тази година идва след оспорвана конкуренция със Стефан Коспартов с „Гълъбария“, Владислав Кацарски със „Загърбената земя“ и Зорница Гъркова с „Те никога не казват“. Журито, отредило тазгодишното отличие за писателя, е в състав Анжела Димчева (председател), д-р Дарин Тенев, Светлозар Желев, Велизара Добрева и Димитър Атанасов.

И други български автори са носители на Европейската литературна награда – Калин Терзийски за „Има ли кой да ви обича“ през 2011-а, Милен Русков за „Възвишение“ през 2014-а, Ина Вълчанова за „Остров Крах“ през 2017-а.

Георги Бърдаров спечели с втората си книга – „Absolvo te!“, в която засяга тематика привидно далечна от българската действителност. Темата за израело-палестинския конфликт, за напрежението в Близкия изток, пречупено през травмата на Холокоста, не е дори европейска в най-буквалния смисъл на думата. В контекста на българската литература Бърдаров стои встрани, защото е от малцината, които не се вторачват в близкото или далечно национално минало, не разчепкват типичните постпреходни страсти, нито се опитват да стилизират фолклора. Това отдавна е неформулираната цел и жизнена нужда на родното писано слово – да спре да се взира в пъпа си и да се усети като част от световните тенденции и болки. Георги Бърдаров, преподавател в Географския факултет на Софийския университет, е направил много важна първа стъпка към това разширяване на тематичния ареал.

Факт е, че у нас Бърдаров е четен много. Извоювал си е славата на автор, „хващащ за гърлото“, и си е натрупал солиден запас от верни почитатели, последвали го още след първата му книга „Аз още броя дните“, изградена по същата формула като „Absolvo te!“. Романите му са силно емоционални, зад което прозира рационалността на писател, който държи да бъде харесван от много читатели. Книгите му са писани с внимателния подход на автор, който предпочита да жертва логиката в името на емоцията, но да остава овладян в наратива. Нещо като дистанциран супергерой. Печеливша формула се оказва това решение, защото читателят придобива усещането, че е открил вълнението съвсем сам.

Вероятно преподавателската практика на Георги Бърдаров играе огромна роля при формиране на писателския му стил. Да задържиш вниманието на студентите (и читателите) е труднопостижима задача. Да го направиш така, че да искат още от същото – още по-невъзможно. Явно талантът на учителя е прелял в методиката на писателя и Бърдаров трайно е спечелил своите целеви аудитории.

Европейската награда на Георги Бърдаров е показател за това как изглежда българската литература днес. Би трябвало да е мерило, по което да се равняват търсенията на останалите автори, особено на начинаещите. В известен смисъл – като имаме предвид тематиката – тя е точно такава. Добра основа за качествено надграждане е.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах