Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Похвално слово за театъра

Вършейки своите покупки по търговската улица, не забравяйте, че там, в края ѝ, има театър. Отбивайте се по-често

Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Похвално слово за театъра

Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Мога да си представя цивилизация без писменост. Без вестници, романи, стихосбирки и пиеси… Мога да си представя свят без изложби. Без концерти, киносалони, даже без телевизия… Мрачен свят – но все пак възможен. Човек на какво ли не е свиквал?

Леон Даниел (1927-2008)

Леон Даниел (1927-2008)

Не мога да си представя обаче цивилизация без търговска улица. А може би по-точно – без пазар. И накрая на пазара – непременно театър.

Не търсете в театъра нищо необичайно – той просто принадлежи на търговската улица. В него се продават зрелища. Продават ги нормални хора – и те, като всички останали, умеят нещо, което другите по-малко умеят – и от това са направили своя професия. Театърът е професия.

Но забележете – тая професия не прилича никак на свиренето на цигулка или на правенето на делва или на работата с длето. Актьорът няма инструменти. Той не разполага даже с перото на поета или четката на художника. Той сам си е инструмент. С който трябва да превърне самия себе си в зрелище. Най-древното зрелище. Играещият човек.

Именно примитивността на театралната игра я прави най-първичното и затова най-достъпното човешко упражнение по Фантазия. И сигурно пак затова тя е ембрионът на всяка цивилизация.

Вършейки своите покупки по търговската улица, не забравяйте, че там, в края ѝ, има театър. Отбивайте се по-често в него. Или поне пращайте там децата си. От това може би ще зависи как ще приказвате и пишете, какви вестници, романи и стихосбирки ще четете. Как ще се обличате и как ще мислите…

Театърът никога няма да престане да бъде вечно обновяващо се първоначално училище за културата на всеки народ.

1984 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Целта на театъра