Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Похвално слово за театъра

Вършейки своите покупки по търговската улица, не забравяйте, че там, в края ѝ, има театър. Отбивайте се по-често

Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Похвално слово за театъра

Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Мога да си представя цивилизация без писменост. Без вестници, романи, стихосбирки и пиеси… Мога да си представя свят без изложби. Без концерти, киносалони, даже без телевизия… Мрачен свят – но все пак възможен. Човек на какво ли не е свиквал?

Леон Даниел (1927-2008)

Леон Даниел (1927-2008)

Не мога да си представя обаче цивилизация без търговска улица. А може би по-точно – без пазар. И накрая на пазара – непременно театър.

Не търсете в театъра нищо необичайно – той просто принадлежи на търговската улица. В него се продават зрелища. Продават ги нормални хора – и те, като всички останали, умеят нещо, което другите по-малко умеят – и от това са направили своя професия. Театърът е професия.

Но забележете – тая професия не прилича никак на свиренето на цигулка или на правенето на делва или на работата с длето. Актьорът няма инструменти. Той не разполага даже с перото на поета или четката на художника. Той сам си е инструмент. С който трябва да превърне самия себе си в зрелище. Най-древното зрелище. Играещият човек.

Именно примитивността на театралната игра я прави най-първичното и затова най-достъпното човешко упражнение по Фантазия. И сигурно пак затова тя е ембрионът на всяка цивилизация.

Вършейки своите покупки по търговската улица, не забравяйте, че там, в края ѝ, има театър. Отбивайте се по-често в него. Или поне пращайте там децата си. От това може би ще зависи как ще приказвате и пишете, какви вестници, романи и стихосбирки ще четете. Как ще се обличате и как ще мислите…

Театърът никога няма да престане да бъде вечно обновяващо се първоначално училище за културата на всеки народ.

1984 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Целта на театъра

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах