Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Похвално слово за театъра

Вършейки своите покупки по търговската улица, не забравяйте, че там, в края ѝ, има театър. Отбивайте се по-често

Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Похвално слово за театъра

Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Мога да си представя цивилизация без писменост. Без вестници, романи, стихосбирки и пиеси… Мога да си представя свят без изложби. Без концерти, киносалони, даже без телевизия… Мрачен свят – но все пак възможен. Човек на какво ли не е свиквал?

Леон Даниел (1927-2008)

Леон Даниел (1927-2008)

Не мога да си представя обаче цивилизация без търговска улица. А може би по-точно – без пазар. И накрая на пазара – непременно театър.

Не търсете в театъра нищо необичайно – той просто принадлежи на търговската улица. В него се продават зрелища. Продават ги нормални хора – и те, като всички останали, умеят нещо, което другите по-малко умеят – и от това са направили своя професия. Театърът е професия.

Но забележете – тая професия не прилича никак на свиренето на цигулка или на правенето на делва или на работата с длето. Актьорът няма инструменти. Той не разполага даже с перото на поета или четката на художника. Той сам си е инструмент. С който трябва да превърне самия себе си в зрелище. Най-древното зрелище. Играещият човек.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Именно примитивността на театралната игра я прави най-първичното и затова най-достъпното човешко упражнение по Фантазия. И сигурно пак затова тя е ембрионът на всяка цивилизация.

Вършейки своите покупки по търговската улица, не забравяйте, че там, в края ѝ, има театър. Отбивайте се по-често в него. Или поне пращайте там децата си. От това може би ще зависи как ще приказвате и пишете, какви вестници, романи и стихосбирки ще четете. Как ще се обличате и как ще мислите…

Театърът никога няма да престане да бъде вечно обновяващо се първоначално училище за културата на всеки народ.

1984 г.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Целта на театъра