Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Луната скрива слънцето, после идва пролетта

Около 50% от слънчевия диск няма да се вижда през деня на 20 март

Слънчевото затъмнение у нас започна около 10,40 часа. - Луната скрива слънцето, после идва пролетта

Слънчевото затъмнение у нас започна около 10,40 часа.

Часове остават до първото за 2015 г. слънчево затъмнение на 20 март, което съвпада с пролетното равноденствие. На територията на България то няма да е пълно, но повърхността на звездата ще е скрита на около 50% според района, от който се гледа.

Пълната фаза на слънчевото затъмнение ще е видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген, а най-доброто място за наблюдение, където затъмнението ще продължи най-дълго (2 минути и 46,9 секунди), ще е в океана на около 260 километра северно от Фарьорските острови.

За София частичното затъмнение ще започне в 10 часа и 42 минути и ще продължи 2 часа и 16 минути – с максимална фаза в 11 часа 49 минути и 5 секунди, когато 53% от слънчевия диск ще бъдат скрити. Най-добре от България затъмнението ще се вижда от Видин, където максималната фаза (56%) ще е в 11 часа 49 минути и 56 секунди.

Слънчево затъмнение e астрономично явление, при което Слънцето става изцяло или частично невидимо откъм Земята, скрито от диска на Луната. То се наблюдава, когато Луната е между Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия.

Всяка година се случват между 2 и 5 слънчеви затъмнения. Наблюдението им в пълна фаза е възможно от много малка част от земната повърхност. Явлението дава рядката възможност да астрономите да виждат най-близката до Слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на повърхността на звездата.

Само няколко часа след слънчевото затъмнение настъпва и астрономическата пролет – това ще стане точно в 0,45 часа в нощта на 20 срещу 21 март. На 21 март денят и нощта са почти равни по продължителност, оттам насетне денят започва да расте, а нощта да намалява.

През следващата седмица, в 3 часа през нощта на 29 март, местим и стрелките на часовника и преминаването към лятното часово време – с един час напред. Това се прави винаги в последната неделя на месец март. Към зимното часове време се отива в последната неделя на октомври – тази година на 25 октомври.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90