Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Месец на българското кино обявява Филмовият център

Празнуват и 100-годишнината от рождението на Въло Радев

Филмът „Крадецът на праскови“ на Въло Радев е част от Златния фонд на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Снимка: Кадър от филма - Месец на българското кино обявява Филмовият център

Филмът „Крадецът на праскови“ на Въло Радев е част от Златния фонд на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Снимка: Кадър от филма

Стогодишнината от рождението на големия български режисьор Въло Радев на 1 януари 2023 г. ще бъде отбелязана с месец на българското кино, съобщиха от Националния филмов център. Поводът за обявяването на януари за месец на българското кино е и датата 13 януари, приета официално за Ден на българското кино.

Въло Радев е един от знаковите родни кинорежисьори, създател на филми като „Осъдени души“, „Крадецът на праскови“, „Цар и генерал“, „Адаптация“, „Най-дългата нощ“, „Черните ангели“, заснел като оператор „Тютюн“ с режисьор Никола Корабов. Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк съхранява в своя световен Златен фонд филма му „Крадецът на праскови“, в който блести ярко и звездата на Невена Коканова.

Стогодишнината на Въло Радев ще бъде отбелязана на 9 януари във Филмотечно кино „Одеон“ със специална прожекция на филмовата версия на „Адаптация“ в присъствието на актьорите от филма Ели Скорчева, Николай Сотиров, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Вихър Стойчев, Мария Статулова, Жени Пашова, както и на композитора на филма Митко Щерев и Васил Найденов – изпълнител на едноименната песен.

С програма от избрани филми на Въло Радев ще се включи и БНТ.

На 13 януари, 108 години след първата кинопрожекция у нас, в няколко кина в София, Пловдив, Бургас и Варна ще бъдат показани късометражни, анимационни и документални филми, отличени на национални кинофестивали.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС