Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В Театър „Азарян“ мерят времето с „Метроном“

Премиерен спектакъл на Денс център „Дерида“

Артистите в спектакъла „Метроном“ са възпитаници на Денс център „Дерида“. Снимка: НДК - В Театър „Азарян“ мерят времето с „Метроном“

Артистите в спектакъла „Метроном“ са възпитаници на Денс център „Дерида“. Снимка: НДК

Театър „Азарян“ е пред премиера на ново заглавие в своя репертоар – пърформанса „Метроном“ на Денс център „Дерида“. Трупата на хореографа Живко Желязков очаква ценителите на съвременното танцово изкуство на 27 февруари.

Спектакълът се върти около въпроса как усещаме времето. В отговор Желязков представя опозицията на две древни идеи. Някога гърците почитали Хронос – богът на измеримото, количествено, преходно време, което ни води към смъртта. Кайрос пък бил богът на благословения, щастлив момент, който се намира единствено в уловеното настояще. Представлението ще въплъти с танц констатацията, че в наши дни импулсът да гоним представата си за бъдещето ни лишава от настоящето.

„Времето е един от най-ценните ресурси в цялостната организация на ежедневието ни. Стремежът ни да бъдем пълноценни понякога ни кара да усещаме времето като недостатъчно. За да компенсираме това, жертваме вътрешния си ритъм“, обяснява хореографът.

На сцената публиката ще види 16 изпълнители от обучителната и тренинг програма Dance Pоrt Derida 2015, подкрепeна от Фондация „Америка за България“.

„За мен е удоволствие да работя с млади артисти – в продължение на една година сме успели да изградим помежду си взаимно доверие, което за мен е най-голямата ценност в един екип. Това, че част от тях нямат голям опит, не е причина да бъда обезпокоен дали ще се справят. Докато бяхме заедно през изминалата година, усетих неведнъж, че те са личности с отношение към социалните въпроси и са със съзнанието, че съвременният танц е начинът, по който могат и искат да изразят себе си”, казва Желязков.

Музиката ще бъде изпълнена на живо от композитора Иван Шопов.

Следващите представления на „Метроном“ са на 2 и 12 март.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg