POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Честитят на новия директор на Народния, но министърът отказва да го назначи

Атанас Атанасов няма да подпише заповедта на победителя Васил Василев заради „пиян“ участник в конкурса

Мариус Донкин ще управлява Народния театър до назначаването на нов директор. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Честитят на новия директор на Народния, но министърът отказва да го назначи

Мариус Донкин ще управлява Народния театър до назначаването на нов директор. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Министърът на културата няма да подпише протокола за назначаване на нов директор на Народния театър, съобщи самият Атанас Атанасов по Би Ти Ви в предаването „Лице в лице“. Причината за отказа са „съмнителни обстоятелства“ около процеса по провеждане на конкурса, обясни министърът. Засега няма яснота дали ще се наложи провеждането на нов конкурс – това ще се разбере след консултация на Атанасов с юристите на ведомството.

Режисьорът Васил Василев събра най-много точки в конкурса за директор на Народния театър – но според министър Атанасов „нов директор няма, докато не си сложа подписа“. 

„На всички е известно, че обстоятелствата, при които се проведе този конкурс, са меко казано съмнителни“, отвърна министърът. На молба на водещата Цветанка Ризова да обясни какво е съмнителното, Атанасов каза: „Мнението на много хора, че един от кандидатите се е явил в нетрезво състояние и отгоре на всичко е класиран“.

Освен Васил Василев, кандидати за поста бяха режисьорът Бойко Богданов, актьорът Сава Драгунчев и настоящият директор Мариус Донкин.

Това е видно и от записа от конкурса, публикуван в Ютюб, и по думите му е „меко казано скандално“. Атанасов даде и друг пример за неправилно проведения конкурс – „един от членовете на комисията си е тръгнал преди края на гласуването“. Има съмнения и за други нарушения, например конфликт на интереси и зависимости при някои от членовете на комисията.

„Вече честитиха на господин Василев, че е новият директор и съжалявам, ако ще разочаровам много хора, въобще не е лично, но аз не съм си сложил подписа на протокола, нито на каквато и да е заповед и няма да го направя, докато не съм сигурен, че сме изяснили абсолютно всички обстоятелства“, каза Атанасов.

Министърът не бе категоричен по въпроса ще има ли нов конкурс, или не – веднъж, щом се изяснят обстоятелствата около процедурата, може би ще се стигне само до дисквалифицирани кандидати, отбеляза той. Това обаче ще се разбере след консултация с юристите на министерството.

Засегнат бе и друг наболял проблем в културата – мистериозното изчезване на отпуснатите 12 млн. лева от плана на Министерски съвет за разходване на държавния бюджет, обещани за музеи и галерии. От 12 млн. лева парите се „стопиха“ на 11,8 млн. лева, но засега това е само проект, който не е обнародван. Представители на музеи и галерии са готови за стачни действия и твърдят, че 12-те млн. са крайно недостатъчни.

„Всички знаем, че в момента не нашето правителство диктува всички обстоятелства, които касаят нашето правителство – каза министър Атанасов. –  На Министерски съвет се обсъждат още много неща – националната сигурност, образованието, пандемията…Създава се ненужна параноя за тези пари. Даже днес видях един проект, свързан с Националния исторически музей, но не мога да го повторя в конкретика, но съм сигурен, че парите ще се изхарчат за музеите.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg