Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Монахиня откри ръкопис на Данте Алигиери

В него за пръв път се появява концепцията за Бог, заложена в „Божествена комедия”

Илюстрация: Детайл от новооткрития ръкопис - Монахиня откри ръкопис на Данте Алигиери

Илюстрация: Детайл от новооткрития ръкопис

Ръкопис, излязъл изпод ръката на Данте Алигиери, откри в библиотеките на Ватикана във Флоренция монахинята Джулия Болтън Холоуей, съобщава „Таймс“. До днес никой нямаше представа как е изглеждал почеркът на поета. Според изданието ръкописите са от края на ХІІІ век, когато Данте е студент във Флоренция и учи при Брунето Латини – италиански философ, учен, политически и държавен деец, който е бил опекун на младия мъж след смъртта на баща му.

Откривателката Джулия Холоуей преди да стане монахиня е била учен медиевист в Принстън. Нейният коментар е, че тези записки „дават представа за гениалността на Данте”. Почеркът, според Холоуей, прилича на ученически, но текстът е на превъзходен тоскански диалект. Тя напомня, че не е съхранен оригиналният ръкопис на „Божествена комедия”, но Леонардо Бруни, изследовател на Данте от епохата на Ренесанса, е описвал почерка му като този, който е намерен в наши дни.

В новооткрития ръкопис, смята Холоуей, са заложени първите идеи, които водят до „Божествена комедия“. Там е нарисуван квадрат, разположен върху кръг – тази концепция по-късно Данте използва, за да опише Бог.

Вижте още: ПОТОМЪК НА ДАНТЕ ИСКА ДА ОЧИСТИ ИМЕТО МУ 700 Г. СЛЕД СМЪРТНАТА МУ ПРИСЪДА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС