Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в Москва

Двамата излизат в Зала „Чайковски“ за оперна гала

Найден Тодоров дирижира Соня Йончева и на оперната гала пред храм-паметника „Александър Невски“ през август тази година. Снимка: Василка Балевска - Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в Москва

Найден Тодоров дирижира Соня Йончева и на оперната гала пред храм-паметника „Александър Невски“ през август тази година. Снимка: Василка Балевска

Соня Йончева ще излезе пред публиката в Москва на оперна гала, дирижирана от Найден Тодоров. От няколко дни директорът на Софийската филхармония е в руската столица, за да репетира с Руския национален младежки оркестър. Концертът ще бъде на 1 декември в Зала „Чайковски“, билетите вече са изчерпани.

Създаден през септември 2018 г. с подкрепата на Фондация за президентски грантове и Министерството на културата на Руската федерация, Руският национален младежки оркестър се разработва като част от националния проект „Култура“. Куратор на проекта е Московската филхармония. Музикантите от оркестъра работят с диригенти като Валерий Гергиев, Владимир Федосеев, Михаил Юровски, Шарл Дютоа, Пинкас Цукерман, Василий Петренко, Юлиан Рахлин, и др. Солисти на оркестъра са били имена като Денис Мацуев, Александър Канторов, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Максим Венгеров, Томас Хемпсън, Мария Жоао Пиреш и др. За първите два сезона от създаването си оркестърът има 78 концерта.

Заедно с Националния младежки оркестър Йончева ще изпълни арии на Верди, Пучини, Маскани, Масне, Дворжак и Чайковски.

Веднага след като се завърне в България, Найден Тодоров започва репетиции със Софийската филхармония за концерт на 5 декември в Зала „България“. Програмата включва Италианската симфония на Менделсон и забележителния Концерт за флейта и оркестър на Карл Филип Емануел със солистката на Виенската филхармония флейтистката Карин Бонели.

Бонели е част от Виенската филхармония от 2012 г. Тя е първата жена, получила престижната позиция в духовата секция на оркестъра на Виенската държавна опера, а също така и във Виенската филхармония. Успоредно с позицията си във Виенската филхармония, Карин е и член-основател на „Виенския духов квинтет“, както и на „Klangkollektiv Wien“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах