Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НАТФИЗ чества стогодишнината на Юлия Огнянова

Филми, посветени на режисьорката, изложба и работно ателие ще отбележат паметта за нея

На 22 февруари се навършват 100 години от рождението на голямата българска режисьорка.  - НАТФИЗ чества стогодишнината на Юлия Огнянова

На 22 февруари се навършват 100 години от рождението на голямата българска режисьорка.

Богата палитра от събития, посветени на стогодишнината от рождението на Юлия Огнянова, подготвя НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, съобщиха от академията. Честванията ще започнат на 22 февруари, деня на юбилея, когато ще се проведе работно ателие „Нравствената сила на театралната клоунада“ с водещ проф. д-р Велимир Велев. По-късно същия ден, от 17,30 часа, във фоайето на ул. „Стефан Караджа“ № 20, ще бъде открита изложба, посветена на живота и творчеството на Юлия Огнянова.

В следващите дни в Кинозалата на НАТФИЗ ще бъдат излъчени четирите филма за Юлия Огнянова – „Това име го забравете“ на Боян Папазов (23 февруари), „Юлия“ на Стефан Джамбазов (27 февруари), „Юлия и нейната странна компания“ на Владимир Люцканов (6 март) и „Юлия и клоуните“ на Иван Ковачев (13 март).

Вижте още: ЮЛИЯ ОГНЯНОВА: РАЗГОНИХМЕ ФАМИЛИЯТА НА ДУХОВНОСТТА

Видната българска театрална режисьорка Юлия Огнянова е родена в София на 22 февруари 1923 г. Завършва „Театрознание“ в ГИТИС – Москва. Между 1954 г. и 1957 г. преподава „Театрознание“ във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“. Получава режисьорско звание през 1959 г. Като съветник в Комитета за наука, изкуство и култура се запознава с Вили Цанков и Леон Даниел. През 1958 г. тримата започват работа в Бургаския драматичен театър. Заедно с Методи Андонов основават „бургаската четворка“, с която успешно реформират средствата и драматургията в театъра. След прекратяването на дейността на „бургаската група“ през 1960 г., Юлия Огнянова е разпределена в Театър „Трудов фронт“.

През 1964 г. започва работа в Централния куклен театър, а през 1966 г. пренася търсенията си върху театрално-клоунадния модел в Куклен театър – Пловдив. От 1978 г. е на свободна практика. Поставяла е в театрите в Ямбол, Смолян, Хасково, в частния театър „Ла Страда“. Създава театър „Сириус“.

В чужбина е режисирала спектакли в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др., преподавала е в Италия и Франция. През 1981 г. Юлия Огнянова поема обучението на куклено-театралните режисьори във ВИТИЗ – Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев и др., с което променя принципно и качествено посоките и моделите на развитие пред българския драматичен театър в последното двайсетилетие на ХХ век.

Юлия Огнянова е носител на международни и национални отличия, сред които почетните „Аскеер“ (1999) и „Икар“ (2009) за цялостно творчество. Умира на 29 септември 2016 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg