POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музикалната академия с три нови контрабаса

Инструментите са доставени в София лично от лютиера, който ги е измайсторил

За първи път възпитаниците на Академията ще имат възможността да се обучават и да развиват възможностите си на петструнен бас. Снимка: Калоян Русев - Кало - Музикалната академия с три нови контрабаса

За първи път възпитаниците на Академията ще имат възможността да се обучават и да развиват възможностите си на петструнен бас. Снимка: Калоян Русев - Кало

Три нови контрабаса ще звучат в Националната музикална академия, съобщиха от институцията. Инструментите – два четириструнни контрабаса и един петструнен с цигулкова форма, са били доставени в София лично от лютиера Кристиано Сципиони, славещ се като един от най-добрите майстори в Италия.

От десетилетия НМА не е имала възможност да купи нови контрабаси. Сега студентите получават изящните инструменти, благодарение на осигурено целево финансиране от Министерството на образованието и науката след поредица последователни действия на ректора проф. д-р Сава Димитров и ръководството на вуза.

За първи път възпитаниците на Академията и оркестрантите-контрабасисти в Академичния симфоничен оркестър ще имат възможността да се обучават и да развиват възможностите си на петструнен бас, според стандартите на световните висши училища по музика.

Моделите са изработени от солиден дървен материал – смърч и ела от гората Вал ди Фиеме в Италия, предпочитани от прочутия Страдивари и други майстори-лютиери, като семействата Гуарниери и Амати. Страничните дъски и плоският гръб са от пламтяща топола, балкански клен и италиански орех, а магаренцата са от смърч и с винтове, позволяващи промяна на височината на струните.

След дълги години на проучвания Кристиано Сципиони създава собствена форма за изработката на най-големия инструмент в групата на струнните. Притежател на множество награди за лютиерство, майсторът създава едва няколко инструмента годишно.

„Скъпи маестро Сципиони, имах удоволствието да чуя ваш контрабас наскоро в Лондон и бях толкова впечатлен – пише до лютиера Джоел Куорингтън, канадски контрабасист, солист и преподавател, бивш водач на басовата група на Лондонския симфоничен оркестър. – Може би това беше най-добрият съвременен инструмент, на който съм свирил. Хареса ми стила, звука и красотата на този бас.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90