Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Не свети, но пее

Страхувахме се, че паметникът на ген. Иван Колев в Добрич ще има фенери, като Самуил в София. Оказа се по-абсурдно

Паметникът на ген. Иван Колев ще изпълнява стария български химн „Шуми Марица“. Снимка: Дарик - Не свети, но пее

Паметникът на ген. Иван Колев ще изпълнява стария български химн „Шуми Марица“. Снимка: Дарик

Понякога човек си мисли – е, не може да е по-абсурдно. Казахме си го, когато видяхме светещите нощем очи на паметника на цар Самуил в София. Странното авторово решение на Александър Хайтов бе потвърдено няколко месеца по-късно във Видин, където монументът на Иван Срацимир, проектиран отново от Хайтов, светна в цветовете на българския флаг. А когато научихме, че паметникът на ген. Иван Колев в Добрич отново ще е дело на същия скулптор, с горчива усмивка се запитахме къде ли ще са неговите фарове. Този път Хайтов ни изненада – статуята не свети! За сметка на това – пее, да живее абсурдът! Монументът ще изпълнява стария български химн „Шуми Марица“. Това ще се случва чрез фотоклетка, монтирана в копитото на коня. Тя ще се задейства всеки път когато пред фигурата застане посетител.

Инициативата за паметник на ген. Колев, един от най-достойните воини в българската история, е отпреди близо десетилетие. Първият конкурс е неуспешен, не е избран победител. Следващият обаче е спечелен от утвърден творец – проф. Крум Дамянов.

Местни медии разказаха, че скулпторът завършва гипсовия модел, готов е да бъде отлят. Според различни източници, до момента са били му платени близо 200 хиляди лева, общински и дарителски средства. Но в края на миналата година настъпва смут – неуспял в предходния конкурс творец предлага за по-малко пари и по-бързо да направи паметника.

Вижте още: БЕДНИ, БЕДНИ ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ…

В този момент се появява и депутатът Валери Симеонов от НФСБ, който иска да дари 100 хил. лева лични средства за паметника, но не одобрява проекта на проф. Дамянов. Работата е отхвърлена и от новия кмет на Добрич Йордан Йорданов, съобщават регионални телевизии.

Властта явно има готово решение – свързва се с Александър Хайтов (член на Националния политически съвет на ПП НФСБ), който случайно също имал готов модел за паметник на генерал Колев. Според Симеонов, той на „тройно по-ниска цена“ подготвил паметника.

Поставянето на фигурата на ген. Иван Колев на постамента. Снимка: Дарик Добрич

Поставянето на фигурата на ген. Иван Колев на постамента. Снимка: Дарик Добрич

Сега и ген. Иван Колев вече се издига в Добрич. Официалното откриване на паметника е на 7 септември, когато е 100-годишнината от Добричката епопея. На събитието ще присъства и премиерът Бойко Борисов.

Монументът струва около 160 хил. лева, 40% са съфинансиране от бюджета на Добрич и дарения, постъпили в Сдружението за изграждане на паметника. Останалите са предоставени от Валери Симеонов, който изрично твърди, че това не са партийни средства, а лични и на телевизия СКАТ. За отливането на месинговата конна фигура Министерството на отбраната е предоставило 3.5 тона гилзи.

А впрочем, статуята на генерал Колев, създадена от Александър Хайтов, силно напомня на паметника на хан Аспарух в Добрич, чийто автор е Величко Минеков – същата поза, същата вдигната ръка – единият със сабя, другият на меч. И двамата са на кон. Единият, поне, не пее.

Паметникът на хан Аспарух в Добрич, създаден от Величко Минеков.

Паметникът на хан Аспарух в Добрич, създаден от Величко Минеков. Снимка: Гергана Димитрова

 

Проектът на проф. Крум Дамянов

Проектът на проф. Крум Дамянов

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС