Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Средновековни съкровища намерени под „Нотр Дам“

Каменна глава от скулптура, оловен саркофаг с мощите на видна църковна фигура от ХІV в. и олтарна преграда са сред най-ценните открития

Каменната глава на Иисус вероятно е била част от голяма скулптура. Снимка: Френски археологически институт - Средновековни съкровища намерени под „Нотр Дам“

Каменната глава на Иисус вероятно е била част от голяма скулптура. Снимка: Френски археологически институт

Каменни статуи, скулптури, оловен саркофаг и други ценности от Средновековието откриха френски археолози под част от катедралата „Нотр Дам“. Находките са открити под пода на трансепта на катедралата, която все още носи опустошенията от пожара от 2019 г., само на 10-15 сантиметра дълбочина, съобщава „Гардиън“.

Откритията са „изключителни и емоционални“, коментира екипът археолози.

„Намирането на тези богатства бе напълно неочаквано – коментира Кристоф Безние, който ръководи разкопките в „Света Богородица“ в Париж. – Това са изключителни находки, които документират историята на този паметник, моментът бе много емоционален. Изведнъж попаднахме на стотици хиляди малки фрагменти, после и на големи каменни блокове, изобразяващи крака, ръце, лица, архитектурни декорации и растения. Някои от частите са запазили цвета си.“

Разкопките са „превантивни“, казват от Френския археологически институт, които провеждат дейността си на място от февруари до април, преди да се издигне 600-тонното скеле, за да се възстанови опожарената кула на катедралата, предава „Гардиън“.

Разкопките са били ограничени в пространство и време заради нуждата от реновация на Нотр Дам преди изтичането на крайния срок, поставен от Макрон. Снимка: Френски археологически институт

Намерена е почти непокътната каменна глава на скулптура, за която се смята, че е изобразявала Иисус. Оловният саркофаг също предизвиква голям интерес, като предположението е, че принадлежи на значима църковна фигура, живяла около XIV век. Саркофагът е бил изследван с камера, вмъкната вътре, но самоличността на покойника засега не може да се разкрие. Намерени са останки от растение под главата на погребания, както и фрагменти от коса и тъкан. Следващите стъпки по идентифицирането на човека в саркофага обаче не зависят от археолозите, отбелязват те. Предстои да се направят ДНК анализи и най-вероятно мощите ще бъдат препогребани под катедралата.

Сред особено вълнуващите находки са части от оригиналната и богато украсена олтарна преграда на „Нотр Дам“, отделяла наоса от апсидата на храма. Засега археолозите са попадали само на отделни елементи от нея, някои от тях са изложени в Лувъра, други се съхраняват в залите на катедралата. Олтарната преграда на „Нотр Дам“, е датирана от XIII век, но през XVI и XVII в. масово църквите и катедралите в западна Европа изоставят тази тенденция. Преградата на френския храм е съхранена за вековете от Южен Виоле ле Дюк, който я вгражда в пода. Ле Дюк е същият архитект, който в средата на XIX век изгражда изгорялата в пожара кула.

Част от находките все още пазят оригиналните си цветове. Снимка: Френски археологически институт

Археолозите са забелязали и други части от олтарната преграда, но те са разположени извън територията, дадена им за действие. Безопасността им засега не е застрашена, казват те, и се надяват, че в бъдеще ще могат да ги разкрият и изложат подобаващо.

Екипът е имал стриктен график за работа  – след опустошителния пожар от април 2019 г. президентът Еманюел Макрон даде обещание, че Нотр Дам, един от най-разпознаваемите парижки символи, ще бъде готова да посрещне обратно миряните след 5 години. През септември 2021 г. Жан-Луи Жоржелен, който отговаря за реставрационните дейности, съобщи, че инспекция на катедралната структура е показала, че реновацията може да започне.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС