Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ницше за музиката, която води към добро

Почитта на философа към това изкуство не го напуска до смъртта му, когато той възкликва: Колко малко е необходимо, за да си щастлив! Един звук на гайда

„Песента възвисява съществото ни и ни води към доброто и истинското. Ако обаче музиката служи само като развлечение или за показност, тя е греховна и вредна“, твърди Ницше. - Ницше за музиката, която води към добро

„Песента възвисява съществото ни и ни води към доброто и истинското. Ако обаче музиката служи само като развлечение или за показност, тя е греховна и вредна“, твърди Ницше.

Оливър Сакс нарича музиката „уникална сред изкуствата“ и я описва като едновременно абстрактна и дълбоко емоционална. Но той не е единственият – силата на мелодията многократно е била възхвалявана от някои от най-брилянтните умове в историята. Сред тях е германският философ Фридрих Ницше (1844 – 1900) – мислителят, който провъзгласява Бог за мъртъв.

В автобиографичен фрагмент, цитиран от сайта „Брейн Пикингс“, позоваващ се на „Фридрих Ницше: Философска биография“ на Джулиан Йънг, интелектуалецът пише:

„Бог ни е дал музиката, за да ни издигне. Музиката възвисява, развлича, утешава или разбива и най-коравите сърца с тихи меланхолични тонове. Но основната ѝ задача е да води мислите ни към по-високите ценности, да издига, дори да ни кара да треперим…

Музикалното изкуство често прониква по-дълбоко от поезията и долавя и най-скритите пукнатини в сърцето…

Песента възвисява съществото ни и ни води към доброто и истинското. Ако обаче музиката служи само като развлечение или за показност, тя е греховна и вредна“.

Ницше пише тези редове два месеца преди четиридесетия си рожден ден, но дълбоката почит към музиката никога не изоставя философа. В една от последните си книги, „Залезът на кумирите (Или как се философства с чук в ръка)“, той я увековечава с афоризъм (превод Георги Кайтазов):

„Колко малко е необходимо, за да си щастлив! Един звук на гайда! Без музика животът би бил заблуда. Немецът сам си измисля пеещ бог!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg