Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Номинации за градски бъг и нормалност на годината

Гражданите могат да гласуват онлайн за най-важните архитектурни събития на 2019-а

„Антична“ сграда в Историческия парк - номиниран за „градски бъг“ - пред нея е „античният“ бар. Снимка: Исторически парк - Номинации за градски бъг и нормалност на годината

„Антична“ сграда в Историческия парк - номиниран за „градски бъг“ - пред нея е „античният“ бар. Снимка: Исторически парк

Обявиха номинациите за архитектурно събитие на годината в няколко нестандартни категории. Всяка година група „WhATA“ обявява награди за успехите и провалите в българската архитектура „WhATA Awards“.

Категориите през 2019 г. включват както позитивни, така и негативни постижения, обединени в няколко раздела. Гласуването (от публика и жури) започна на 27 декември и ще продължи до 31 януари 2020 г. Победителите ще бъдат обявени на 17 февруари.

Сред номинациите за архитектурно събитие на годината е попаднало общественото обсъждане на новия градоустройствен план на Борисовата градина, протекло с бурни дебати. С огромни шансове да спечели в тази категория е и финансирания от американската фондация „Гети“ ремонт на паметника на Бузлуджа.
В мотивацията към тази номинация се казва следното:

„В момента най-известната българска сграда в света е една. И тя не е нито Боянската църква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. Може да ни се иска да е някоя от тях, но не е. За добро или за лошо, най-известната българска сграда в света е полуразрушеният Дом-паметник на БКП на старопланинския връх Бузлуджа, който до момента е най-успешният експорт на българска архитектура въобще“.

Вижте още: ТРЪСТЪТ „ДЖ. ПОЛ ГЕТИ“ ПЛАЩА ЗА ЧИНИЯТА НА БУЗЛУДЖА

Номинациите за архитектурна тенденция на годината са само две – архитектите, които влизат в политиката, и новият архитектурен популизъм. Втората е подкрепена с три примера – предложението на арх. Борислав Игнатов за нов монумент „България над всичко“ на мястото на паметника на Съветската армия, „Гората на паметта“ зад църквата „Света Неделя“ в София, и решението на Столичната община да не остави като реално споделени улици „Граф Игнатиев“ и „Иван Вазов“.

АРХИТЕКТ ПРЕДЛАГА ПОГРЕБЕНИЕ ЗА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Най-интересната от номинациите за архитектурен конкурс на годината е тази за проектирането на нов лабораторен блок към българската полярна база на Антарктида.

Сред номинациите за сграда на годината се откроява къщата от геодезически куполи в русенското село Бесарабово, проектирана от арх. Милен Мечкуев.

Най-много и най-противоречиви са номинациите „Градски бъг“. Сред тях попадат „колчетата на Графа“, което според „WhATA“ изцяло е обезсмислило целия ремонт на столичния булевард, започнат с идеята той да стане споделена улица, каквито се правят в много градове по света. Номиниран е и скандалът с небостъргача „Златен век“ в Лозенец, както и казусът около Детската болница в София. Две съборени сгради са предложени за бъг на годината – ЖП заводът в София и старото кино „Полтава“ във Велико Търново. Номиниран е и Историческият парк край Варна. В мотивите към тази номинация от WhATA казват:

„Изобщо трябва да сме подозрителни всеки път, когато се сблъскаме с бутафории и прояви на национал-популизъм. Обикновено имаме или зле прикрити комплекси, или нездравословна любов към величие, или склонност към финансови измами. Или всичко накуп“.

ПЪРВИ УВЕСЕЛИТЕЛЕН ПАРК ЗА ПАРТИОТИ

Нестандартно звучат номинациите за „Нормалност на годината“. Те са общо 7, но най-интересните от тях не са свързани с архитектурни прояви. За победа на нормалността са номинирани сувенирите „Пловдив за вкъщи“, станали популярни покрай превърнатия в близалка паметник Альоша, както и акцията на „Destructive Creation“ в квартал „Факултета“. Сред „нормалността“ е посочен и „Red flat” – или т.нар. „Образцов дом на семейство Петрови“, столичен музей на социализма, побран в един апартамент.

ГАВРА С ПЛОВДИВ

ЕТО КАК ДА ДИШАМЕ ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ В СОФИЯ

За личности на годината са обявени екипът на „Визия за София“ и журналистите, разследвали имотните сделки на властта в скандала „Апартаментгейт“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg