Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Нощ на театрите с 8-часов спектакъл по „Престъпление и наказание“

По Достоевски започват да играят още в петък вечерта, Нощта за останалите театри е в събота

Театрален сериал по Достоевски е сред интересните събития в програмата на Нощта. Снимка: Театър „Реплика“ - Нощ на театрите с 8-часов спектакъл по „Престъпление и наказание“

Театрален сериал по Достоевски е сред интересните събития в програмата на Нощта. Снимка: Театър „Реплика“

Няколко столични театъра и Софийската опера се включват в програмата на „Нощ на театрите“, част от едноименната европейска инициатива, която обединява всички с отношение към театъра и сцената без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. Събитието ще се състои на 20 ноември и заради пандемичната ситуация ще протече хибридно – на живо и онлайн.

Инициативата се провежда едновременно в няколко български града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали и Търговище.

В София Нощта започва още от сутринта. В деветото ѝ издание се включват Софийската опера и балет, Младежкият театър, Театър „Възраждане“, Университетският театър към НБУ и Руският културно-информационен център. Специално за инициативата са планирани и представления в по-късни часове, за да могат зрителите да посетят повече спектакли.

Началото е в 11 ч. с „Концерт за бебоци“ на Операта. В 12 и в 13,15 ч. институцията ще проведе два тура зад кулисите, като посещението е безплатно, но става само с предварително записване, тъй като местата са ограничени.

„Ромео и Жулиета“ е изборът на Младежкия театър за Нощта. Спектакълът е по познатата Шекспирова пиеса, използван е преводът на Валери Петров. В Театър „Възраждане“ публиката може да гледа „Рогоносци“ по Молиер, режисьор е Йосиф Сърчаджиев. От Театър „Реплика“ готвят т. нар. подгряващо събитие, което ще започне в 18 ч. на 19 ноември. Тогава в Националния студентски дом е началото на представление в осем части по „Престъпление и наказание“ на Достоевски. Всяка част е с продължителност 45 мин., между отделните откъси има антракт от по 15 мин. – така спектакълът ще се проточи до първите часове на 20 ноември. Режисьор на мащабната продукция, наречена „театрален сериал“, е Георг Жено.

Откритото студио „Другата страна на театъра“, което ще се излъча на живо във Фейсбук от 12 ч., ще съпътства събитията на живо почти през целия ден. Режисьори, драматурзи и актьори ще представят различните лица на театъра и ще водят дискусии на теми като театъра във време на Ковид; възхода на новите формати; кризата и трансформацията в изкуството; българската драматургия тук и сега, както и новите пространства за култура. Ще има преки включвания от Чикаго, Лос Анджелис и Тулуза.

Част от гостите, които ще се включат в дискусиите, са режисьорите Явор Гърдев и Галин Стоев, актьорите Дарин Ангелов, Весела Бабинова, Юлиан Вергов, балерината Марта Петкова и писателите Александър Секулов и Захари Карабашлиев, които ще обсъдят съвременната българска драматургия. Подробности от програмата на „Другата страна на театъра“ може да следите тук.

Нощта е съпътствана и от проекта „Нощни персонажи“, необичайна фотографска изложба на Диляна Флорентин. Експозицията с портрети ще бъде във фоайето на Театър „Възраждане“ (до 21 ноември) и в „UniCredit Studio“ на пл. „Света Неделя“ (на 19 ноември). Входът за двете изложби е свободен. Достъпът до черно-белите фотографии на творци, между които Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова и Максим Ешкенази, ще бъде с QR-код. След сканиране, публиката ще разкрие неочаквана страна на актьорите, режисьорите и диригента от снимките – техните истории и усещания за театъра, които досега са останали скрити, както и отговори на въпроса защо понякога най-добрият маршрут към премиера е и най-сложният, какво се пее преди представление, как се учи текст и защо да ходим на постановка по пижами.

„Нощ на театрите“ се осъществява с подкрепата на на Столична Община, Министерство на културата и Национален фонд „Култура“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах