Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Нова година с летящи огньове, камъни с мъх и неканени гости

Специалните ритуали, оброци за щастие и късмет, по света

Снимка: Площад Славейков - Нова година с летящи огньове, камъни с мъх и неканени гости

Снимка: Площад Славейков

Новата година бележи условна граница между миналото и бъдещето. И точно затова се празнува със специални ритуали, като оброк за щастие и късмет. Всяка държава, всяка етническа група и народност се придържа към особени ритуални действия, които се предават от поколение на поколение, често осъвременявани с постиженията на времето, дошли с новите години.

В Австралия по Нова година Дядо Коледа се качва на сърф. А в новогодишната вечер всички излизат по улиците и се поздравяват с настъпването на годината. В продължение на цели 10 минути! 15 минути след полунощ обичайно австралийците са си по леглата.

В Австрия Нова година се посреща с тържествения звън на камбаните на катедралата „Свети Стефан“. На площада пред храма в последните минути на 31 декември се събират хиляди хора, които очакват камбанен звън да отбележи края на годината и началото на новата. Едно от щастливите събития на този ден е срещата с коминочистач, който носи късмет. Прието е да се подаряват порцеланови или стъклени фигури на прасенца. Смята се, че те гарантират богатство.

В Аржентина традицията повелява чиновниците да изхвърлят от прозорците в последния ден на годината стари календари и ненужни документи. В Буенос Айрес към средата на деня тротоарите вече са засипани с гъст слой хартия. Никой не знае как и кога е възникнал този обичай.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В Бирма Нова година идва в разгара на големите жеги, затова там тя се отбелязва с Празник на водата. Прието е всеки срещнат да бъде заливан с вода от различни съдинки, които хората носят със себе си. Това е ритуал, от който никой не бяга, смята се, че носи щастие.

В Бразилия новата година се посреща с причудлива смесица от индиански и африкански ритуали с европейски колорит. На плажа Копакабана почти милион зрители ежегодно наблюдават летящите огньове, които се изстрелват от специални водни платформи. В Лагуна ди Фрейтас най-високата в света плаваща коледна елха – цели 82 м – се озарява от фойерверки на фона на статуята на Христос. Задължително по плажовете се палят хиляди свещи. Жените, облечени в дълги рокли за празника, пристъпват във водата и хвърлят цветя.

Във Великобритания най-разпространена е традицията да се закача имел по рамките на вратите или на тавана. Всеки мъж, попаднал заедно с момиче под закаченото растение, има право да го целуне. Също като в България на Острова са съхранили древната традиция на бъдника, който гори от Коледа до Нова година. Ако междувременно угасне, това предвещава беди.

Във Виетнам посрещат новата година в парковете и по улиците. Палят огньове, няколко семейства се събират около тях и си правят сладкиши в жарта. През тази нощ се забравят всички спорове, прощават се всички обиди. Следващият ден е посветен на семейството. Виетнамците вярват, че годината ще бъде такава, какъвто е първият човек, влязъл в дома им след началото ѝ. Друг типичен виетнамски ритуал е пускането на живи шарани в реки и езера. Според местното предание на гърба на шарана плува бог, който на Нова година се отправя към небесата, за да погледне оттам как живеят хората.

В Гърция съществува обичай, според който точно в полунощ главата на семейството излиза навън и хвърля по стената на къщата плод от нар. Ако семената му се разлетят навсякъде, семейството ще бъде щастливо през новата година. А ако отиват на гости, някои гърци носят камък с мъх и го оставят някъде в стаята на домакините, като изричат „Нека кесията на домакините бъде тежка като този камък“.

В Еквадор за Нова година правят чучело от стари дрехи със слама. Това е символ на отиващата си година. Поставят чучелото седнало на стол пред дома, слагат му лула и бастун. В полунощ се чете „завещанието“ на старата година, в което се изброяват най-вече неприятните събития. Листът се пъха в пазвата на чучелото и то се запалва. Така старата година изчезва в пламъци, като отнася със себе си всички семейни неприятности.

В Индонезия посрещат Нова година в продължение на 10 дни. През това време издигат двуметрови колони от оцветен ориз, дар за боговете. След края на тържествата оризът се разпределя по домовете. Хората го изяждат, а за боговете остават спомените.

В Индия посрещат Новата година различно. В Северна Индия хората се обличат в ярки светли цветове. В Централна Индия зданията са украсени с разноцветни, но най-често оранжеви знамена. В Западна Индия на покривите на къщите палят малки огньове. Подаръците за децата се оставят на специален поднос, а на сутринта децата се отвеждат със затворени очи до него.

В Иран посрещат Новата година на 21 март. Няколко седмици по-рано всяко семейство засажда в малки гърнета пшеничени зърна. До началото на Новата година те избуяват и това символизира началото на пролетта и идването на новата година.

В Ирландия вечерта преди да настъпи Новата година отварят вратите на къщите и всеки, който поиска, може да влезе и да седне със стопаните на трапезата. Ще го поставят на почетното място, ще му налеят вино и ще изрекат: „За мир в този дом и в целия свят“. В 23,30 ирландците обичайно излизат на улицата и се веселят до след полунощ.

В Италия преди Нова година се разделят с всичко ненужно, натрупало се през предходната. Понякога го изхвърлят през прозореца, забавлявайки се с реакцията на минувачите.

В Кения новата година се отбелязва във вода. Кенийците се къпят вкупом в реки, езера и в океана.

В Китай Новата година настъпва по време на новолунието в края на януари или началото на февруари. Важен елемент от празника са фенерите, които осветяват пътя на хората към Новата година. А за да изгонят злите духове и да не ги допуснат в бъдещето, ги плашат със силни звуци от кречетала и изобилни фойерверки.

В Колумбия Новата година не може да дойде без стрелби, фойерверки и взривове. Колумбийците правят кукли, изобразяващи старата година, закачат ги на прът и ги разнасят, като четат предварително написани смешни послания. След това изхвърлят куклите надалеч, защото в тях обикновено са скрити заряди. Точно в полунощ ги взривяват. Старата година си отива в пламъци, дим и шум.

В Куба пълнят чаши с вода и точно в 00:00 ч. ги изливат през отворените прозорци на улицата. Това означава, че старата година си е отишла, а новата ще бъде чиста и ясна като вода. Часовниците в полунощ бият само 11 пъти. 12-ият е вече Новата година, така че часовниците също трябва да празнуват, а не да работят, смятат кубинците.

В Мексико под взривовете на фойерверки разбиват глинени гърнета с плодове, вода и новогодишни подаръци.

На един от островите на Микронезия всяка година хората сменят името си, за да объркат нечистите сили. Събуждайки се на 1 януари, прикривайки уста с ръка, членовете на семейството казват един на друг новото си име. Един от фамилията е оставен да вдига шум с каквото намери под ръка, за да не могат злите духове да подслушват.

В Монголия Новата година е и празник на животновъдите. Провеждат се спортни състезания, конкурси по езда. При монголците идва Дядо Мраз, облечен като овчар.

В Перу този, който успее в новогодишната нощ да обиколи квартала си с пълен куфар, ще успее да замине на отдавна мечтано пътешествие. Неомъжените девойки могат да тръгнат по улиците с върбова клонка и ако срещнат любимия си, могат да му предложат да я хване от другата страна. Това е нещо като обричане и предложение за брак.

В Судан новогодишен талисман е зеленият орех. Ако някой намери неузрял орех по това време, го очаква щастие и късмет през цялата година.

В Шотландия в навечерието на Нова година запалват смола в бъчва и търкалят бъчвата по улиците. Това е символ на изгарянето на старата година и отваряне на пътя за новата. Когато стрелките на часовника наближат 12, стопанинът на дома отваря вратата на къщата мълчаливо и я държи отворена, докато не прозвучи и последния звън. Така той изпраща старата година и пуска в дома си новата. Ако отивате на гости в Шотландия, носете въгленче, което трябва да хвърлите в камината и да пожелаете огънят в нея да гори дълго. Смята се, че първият човек, който влезе в дома през новата година, определя каква ще бъде тя. Най-много щастие носи тъмнокос мъж с подарък.

В Швеция понякога посрещат Новата година с обичая да разбиват съдове пред вратата на съседите.

В Япония седмицата преди Нова година се нарича „златна“. Много фирми и учреждения спират работа, дори банките затварят по обяд на 31 декември и не отварят в продължение на 3 дни. В момента на настъпването на Новата година японците започват да се смеят, вярвайки, че смехът носи късмет. В храмовете удрят камбаните точно 108 пъти. С всеки удар, смятат японците, си отива всичко лошо, което не бива да се повтаря в Новата година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах