Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Няма да махат Паметника на Съветската армия, сменят името му

Симпатизантите на ГЕРБ и БСП искат да остане, на Реформаторския блок - да се демонтира

Една от скулптурните композиции от Паметника на съветската армия бе оцветена "в крак с времето". - Няма да махат Паметника на Съветската армия, сменят името му

Една от скулптурните композиции от Паметника на съветската армия бе оцветена "в крак с времето".

Паметникът на Съветската армия няма да бъде премахван от центъра на София, но името му вероятно ще бъде сменено. Това става ясно от социологическо проучване на „Алфа рисърч“, поръчано от Столична община.

Изследването обхваща някои от най-дискутираните паметници в София, между които на Съветската армия, пред НДК, на Алеко и на цар Самуил. Резултатите ще бъдат взети под внимание от общинските съветници при решаването на съдбата на тези монументи, съобщи зам.-кметът Тодор Чобанов.

Паметник на Съветската армия

Pam

51% от запитаните за отношението им към Паметника на съветската армия са положително настроени към него. 30 на сто смятат, че мемориалният комплекс не бива да се променя. Абсолютно против съществуването му са едва 17%.

Социологическата агенция е направила профил на участниците в проучването според политическите им пристрастия. 68% от симпатизантите на БСП харесват паметника и само 10% от тях са против него. 49% от избирателите на ГЕРБ са за монумента, 20% са против. 14% от привържениците на Реформаторския блок одобряват паметника, 51% – не.

На въпроса какво да бъде бъдещето на паметника, 66% от софиянци смятат, че той трябва да остане такъв, какъвто е. 16% са на мнение, че мемориалът трябва да се преименува, а 17% твърдят, че трябва да се демонтира.

Как трябва да се промени паметникът? Мнозинството от анкетираните са на мнение, че името му трябва да бъде променено и трябва да стане мемориал на жертвите от Втората световна война.

Паметникът пред НДК

1300 g. Bulgaria

Едва 7% от анкетираните харесват пространството пред НДК във вида, в който е в момента. „Алфа рисърч“ твърдят, че позитивно настроените към парка и монументите са главно софиянци от крайните квартали. Според 41% от участниците в проучването градината пред НДК е добре оформена, но твърде занемарена. 50 на сто смятат, че е лошо оформена и има нужда от цялостна промяна.

Паметникът „1300 години“ е получил подкрепата на една четвърт от гражданите на София. 29% смятат, че творбата на проф. Валентин Старчев трябва да бъде премахната и на нейно място да бъде вдигната нова. А 43% настояват паметникът да бъде премахнат и мястото да остане зелена площ.

На въпрос без посочени отговори какво да има на мястото на монумента, 30% от софиянци искат да си остане парк с пейки. 11% не желаят да се променя, 8% – смятат, че е редно да има друг паметник, 4% настояват за друг паметник на тема „1300 години България“, 3% смятат, че мястото е подходящо за фонтани и едва 2% предпочитат да бъде възстановен Войнишкият мемориал в памет на загиналите в Първи и Шести пехотен полк през Първата световна война.

За връщането на Войнишкия паметник „Алфа рисърч“ са поискали анкетираните да уточнят какво точно си представят. 33 на сто от запитаните смятат, че мемориалът категорично трябва да бъде възстановен – 42% от отговорилите са над 60 години. 26% от всички анкетирани искат друг паметник, а 33% са против един паметник да се заменя с друг.

Алеко и Бай Ганьо на бул. „Витоша“

Chap-Aleko!!

55% от запитаните софиянци харесват промените на бул. „Витоша“, 38% ги одобряват донякъде, а 5% са недоволни от вида му. 72 на сто приемат намерението на Столична община да вдигне паметник на Алеко Константинов на централната улица, 24% са против и настояват да си остане пешеходна зона, а 4% смятат, че на това място трябва да има друг паметник.

Нагласите за вида на скулптурната композиция са различни. 76 на сто са на мнение, че трябва да бъде изобразен само Алеко. 31% смятат, че трябва да присъства и неговия герой Бай Ганьо. 27% предпочитат до Алеко да бъдат поставени само вещи на Бай Ганьо. 22% искат персонажът на Константинов да има чертите на актьора Георги Калоянчев.

Паметникът на цар Самуил

Samuil5-b

Изследването за вида и мястото на този паметник е правено в периода, когато Столична община бе определила за поставянето му градинката на църквата „Свети Георги“. Това решение бе променено и скоро статуята ще бъде издигната край църквата „Света София“. 52 на сто от софиянци приемат положително идеята за вдигането на царската фигура, 33% също са за, но на друго място, а 14% смятат, че няма нужда от подобен паметник в този момент.

Социологическото проучване е осъществено в периода август-септември тази година, разпитани са 400 души по домовете.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90