Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обезлесяването в Амазония с най-високи нива от 11 години насам

Близо 10 хил. кв. километра гора са изчезнали в последната година

Това лято на територията на Амазония са регистрирани рекорден брой пожари. Кадърът е от 31 октомври 2019 г., когато някои от огньовете продължават да бушуват. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обезлесяването в Амазония с най-високи нива от 11 години насам

Това лято на територията на Амазония са регистрирани рекорден брой пожари. Кадърът е от 31 октомври 2019 г., когато някои от огньовете продължават да бушуват. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обезлесяването в Амазония е достигнало най-високите си нива от 11 години, гласят данни на бразилското правителство, оповестени на 18 ноември. Проучено е обезлесяването в деветте бразилски щата, обхващащи амазонските екваториални гори.

Близо 10 хил. кв. км дървесна растителност са били загубени от юли 2018-а до юли 2019 г., казват от Националния институт за космически проучвания, цитирани от Си Ен Ен. Нивото на обезлесяване се е вдигнало с 29,5% спрямо миналата година и достига най-високите си стойности от 2008 г. насам. Огньовете, които бушуваха това лято на територията на Амазония, в случая не били главният виновник за стряскащата статистика, тъй като проучвателният период приключва до юли 2019 г., въпреки че сателитни данни от региона показват, че техният брой е най-висок от 2008 г. насам.

Лошите новини идват по време на управлението на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро, избран за държавен глава през октомври 2018 г. Бразилските граждани търсят отговорност от него, тъй като още в президентската си програма той заяви, че ще възстанови икономиката на страната, използвайки икономическия потенциал на Амазония. Екоактивисти не пропускат да припомнят, че той отказа 20 млн. долара международна помощ, които страните от Г7 отпуснаха за борба с унищожителните пожари в горските райони.

Нарастващото обезслесяване е „директен резултат от стратегията на Болсонаро да обезоръжи Министерство на околната среда“, се казва в изявление на Обсерватория по климата – бразилска мрежа от организации, занимаващи се с проблемите на околната среда.

От министерството обаче не виждат чак такъв проблем:

Нивото на обезлесяване е далеч от това, което ни се иска, но също така е далеч и от цифрите, които бяха съобщени“, коментира на пресконференция Рикардо Салес, министър на околната среда.

Според него, причините за намаляването на ценния горски ресурс са „незаконните дейности“, например отглеждането на стада добитък в районите, агрикултурата, дървосеченето за нелегален износ и незаконните минни дейности. Салес добави, че държавата се нуждае от „устойчива икономическа алтернатива за Амазония“, за да се спре обезлесяването.

Бразилският институт за космически проучвания ще организира среща на 20 ноември, за да обсъди нови стратегии за съхраняването на амазонските гори.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg