Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Облекчение и отвращение

Кметът призна 15 дка некачествен ремонт в центъра на София - но всичко ще си остане така

„Фугата на Графа“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Облекчение и отвращение

„Фугата на Графа“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ремонтът на улица „Граф Игнатиев”, заедно с площадите „Славейков” и „Гарибалди”, градинката на църквата „Св. Седмочисленици“ и част от ул. „Солунска“, приключи. Обаче към облекчението от финала на цялата строително-ремонтна-общинска комедия (или по-скоро трагедия) от грешки се добави и отвращението от неспазените обещания на Столичната община. Защото ако до вчера някой се е надявал, че чрез непосилни глоби ще принудят изпълнителя да си свърши качеството работата, днес и тази надежда умря.

Представители на Надзора са огледали гореизброените улици и площади и са констатирали това, което ние тук повтаряме от близо година: „незадоволително качество на ремонта в отделни участъци”. Некачествените зони се простират на 15 декара площ и представляват различна големина на фугите и недостатъчно фугиране, некачествено озеленяване на определени зони, недобре оформена, завършена и подредена настилка… Все проблеми, които ремонтът на ремонта не е успял да оправи.

А ето и какво каза столичният кмет Йорданка Фандъкова:

„Няма да бъде платен нито лев за некачествена работа”;

Америка за България

„Няма да допусна да се плати за нещо, което не е свършено или е некачествено”;

„1 милион и 200 хиляди лева са предвидените санкции за качество за изпълнителя на ремонта, а 240 хиляди лева на ден е глобата, ако се забави”.

Това са думи на Фандъкова пред медиите от края на февруари. Само три месеца по-късно стана ясно, че са били само думи – делата са противоположни. Днес кметът обяви, че ремонтът по „Графа” е некачествен, но остава така, защото нямало заради „няколко криви плочки” да се разкопава отново.

Вместо 300 дни, както бе обявено преди началото, ремонтът продължи 386. Вместо над 20 млн. глоба за закъснението (86 дни х 240 хил. лв.), изпълнителят бе глобен едва 290 000 лв. – и то не за закъснението, защото Общината призна точно 86 дни за неработни поради лоши климатични условия (което е почти 1/3 от предвидените първоначално 300), а за некачествения ремонт и някои лоши проектантски решения.

Един от малкото елементи, които щели да бъдат подменени, били водещите ивици за незрящи хора. Към момента някои от тях водят към фасадите на сгради (но пак добре, че не водят към трамвайните линии).

Облекчени сме, че всичко свърши. Въпросът е защо Столична община не е в състояние да накара една строителна фирма да си свърши качествено работата. И сякаш прави всичко възможно да им спести пари от глоби? Любопитен фрагмент е, че „Джи Пи Груп“ не са дали най-добрата ценова оферта, а са избрани заради „най-добрите гаранции за качество на изпълнението“.

Не можем да отречем, че в момента и „Графа“, и площад „Славейков“ изглеждат по-добре от преди. Но трябваше да изглеждат много по-добре.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3