Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обсъждат премахване на английския език от училищата в Русия

Депутат от партията на Путин пита: Има ли задължителен руски език в училищата на САЩ или Великобритания?

Ако предложението бъде прието, скоро руснаците ще се нуждаят от джобен речник, за да разчетат надписа на веригата кафенета, наследили „Старбъкс“ в Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обсъждат премахване на английския език от училищата в Русия

Ако предложението бъде прието, скоро руснаците ще се нуждаят от джобен речник, за да разчетат надписа на веригата кафенета, наследили „Старбъкс“ в Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английският език да бъде изключен от училищната програма и да се изучава само по желание предлага в руската Дума депутатът от „Единна Русия“ Султан Хамзаев.

Трябва да излезем от прозападния вектор в системата на образованието в Русия. И най-важното – трябва да махнем английския език от списъка със задължителни предмети“, цитира РИА „Новости“ думите на депутата.

Според него английският е станал международен език за общуване, само защото „ей така, насила и задължително са го вкарвали в учебните програми“.

Хамзаев се е оплакал, че руснаците насочват децата си на Запад, докато съществува огромен свят, в който присъстват също Китай, Индия, Латинска Америка и Саудитска Арабия.

Къде в образователната програма на САЩ или Великобритания има задължителен руски език?“, възклицава риторично депутатът от партията на Путин.

Недоволството му е предизвикано и от факта, че в програмите „трудно се е намерило място“ за начална военна подготовка, а и няма „класически предмети“ като чертане и астрономия.

Държавата има нужда от силни специалисти в различни области, най-вече технически, а не само полиглоти, които знаят само английски език“, твърди той.

Социологическо проучване на руската банка „Откритие“, публикувано вчера, 23 април, е показало, че 60% от руснаците смятат като най-важен за изучаване английския език. По 1% от жителите на Руската федерация са посочили като най-важни френския, немския и арабския. На фона на растящата изолация и засилващата се зависимост на Русия от Китай рязко е нараснал броят на тези, които смятат китайския за най-полезен чужд език. За две години интересът към него се е увеличил три пъти и вече достига 16%. Китайският е най-търсен сред жителите на Сибир (23%) и Далечния изток (20%), които географски са най-близо до Китай.

Китайски владеят едва 1% от руснаците, докато английски на различни нива – 62%. Най-много говорещи английски език има в Санкт Петербург (69%) и в Москва (63%), най-малко са в северен Кавказ (35%) и в Урал (36%).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС