Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Одри Хепбърн, неувяхващ сексапил

Половин век след култовата си роля в „Закуска в Тифани“ кинозвездата остава модна икона. „Кристис“ продава вещите ѝ

Одри Хепбърн в промоционален постер за „Закуска в Тифани“. - Одри Хепбърн, неувяхващ сексапил

Одри Хепбърн в промоционален постер за „Закуска в Тифани“.

Половин столетие след като светът се влюби в британската киноактриса Одри Хепбърн заради Холи Голайтли във филма „Закуска в Тифани“, нейни лични вещи привличат вниманието на нови поколения поклонници на модата. Аукционната къща „Кристис“ в Лондон представя за продажба колекция от дрехи и аксесоари на кинозвездата, след тях и прочутите ѝ малки черни рокли, палто и маска за сън. Те ще сменят собствениците си следващата седмица, съобщава Би Би Си.

Макар и в колекцията да има продукти на модни марки като „Живанши“ и „Валентино“, на изложбата могат да се видят и обикновени памучни рокли и евтини балетни пантофки. Повечето от показаните бижута, принадлежали на актрисата, са сравнително евтини, особено като за холивудска звезда – например, колан от змийска кожа, украсен с фалшиви диаманти.

Общо ще бъдат продадени около 500 предмета. Въпреки това изложбата на колекцията „Хепбърн“, отворила врати в събота, привлича не само потенциални купувачи. За младите фенове на актрисата, много от които са родени след смъртта ѝ, Одри Хепбърн си остава еталон за добър вкус.

Кутийката за пудра на Одри Хепбърн

Ейдриън Хюм-Сойер, директор на частните колекции на „Кристис“ в Лондон, отбелязва, че за новото поколение любители на модата Одри Хепбър е култова фигура.

„Всеки знае, че много елементи на съвременната мода бяха въведени от Одри Хепбърн – лаконичната линия, простотата на стила“, припомня той.

Сред нещата, които ще бъдат продадени на търг, има сценарии с бележки на актрисата, нейни портрети и дори лъжичка „Картие“ за коктейли с първоначалната цена над 2 хиляди паунда. Има надежда, че някои от тези неща ще бъдат придобити от млади почитатели на Одри Хепбърн.

Сценарият на „Закуска в Тифани“ с бележки от самата Хепбърн

„Синовете ѝ настояваха колекцията да бъде разделена на възможно най-много малки части, за да са по-достъпни за купувачите“, обяснява Ейдриън Хюм-Сойер.

На аукцион в Лондон през 2009 г. черната рокля, с която актрисата се снима във филма „Как се краде милион“ (1966), бе продадена за почти 100 хиляди долара.

Коктейлна рокля

И още един комплект дрехи на Хепбърн


ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС