Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Оливър Стоун под прицел заради интервю със „скромния“ диктатор Назарбаев

Признайте му това, че е построил държавата, поддържа мира и не я превръща в бунище като Украйна, контрира режисьорът

Оливър Стоун (вдясно) и Нурсултан Назарбаев в сцена от осемчасовия филм на американския режисьор. Снимка: YouTube - Оливър Стоун под прицел заради интервю със „скромния“ диктатор Назарбаев

Оливър Стоун (вдясно) и Нурсултан Назарбаев в сцена от осемчасовия филм на американския режисьор. Снимка: YouTube

Оливър Стоун проведе осемчасово интервю с бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев и бе разкритикуван, че допринася за култа към личността му в страната. Във филма „Qazaq: History of the Golden Man(Казахстан: История на Златния човек) Стоун не изневерява на стила си да не се конфронтира с автократичните си събеседници – подход, който го превърна в един от любимците на Владимир Путин и на бившия президент на Украйна Виктор Янукович, отбелязва „Гардиън“.

„Наричайте Назарбаев както искате – диктатор, властелин, тиранин, основател – написа Стоун в Туитър. – Ще разберете, че той е скромен човек, който обяснява разпада на съветската империя и важната трансформация на държавата му в независима нация, включително разоръжаването на ядрените оръжия.“

„Скромен“ е дума, която рядко се използва за определение на 81-годишния Назарбаев, управлявал Казахстан в продължение на 30 години – посочва „Гардиън“. През 2015 г. той спечели изборите с 97,5% подкрепа от избирателите и се самопровъзгласи за баща на нацията. Столицата, летището, най-престижният университет и големи улици в страната бяха кръстени с неговото име. Само в последната седмица в страната са открили два нови негови паметника.

Филмът очевидно е „част от продължаващия култ към личността“, коментира Джоана Лилис, дългогодишен репортер в страната и автор на книгата „Тъмни сенки: В тайния свят на Казахстан“. Подобни продукции се произвеждат и в Казахстан, казва тя, и дава пример с шестчасов биографичен филм за Назарбаев.

„Филмът на Стоун може да бъде описан единствено като пропаганда, този път насочена към чуждестранната публика и опит за изчистване на репутацията и наследството на Назарбаев“, допълва тя.

Потърсен от „Гардиън“ за коментар, Стоун отказва да коментира дали филмът му ще бъде използван за пропагандни цели и дали не е трябвало да задава настоятелни въпроси за култа към личността на Назарбаев.

„Няма да дойда тук и да изнасям лекции на хората как да си управляват държавата и демокрацията – казва пред изданието Стоун и допълва, че лично той разглежда Назарбаев като „племенен вожд“ начело на трудна държава. – Демокрацията не работи, едва работи в САЩ.“

Осемчасовата продукция за Назарбаев е своеобразно тематично продължение в кариерата на Стоун, който преди това представи лъскави интервюта от Русия и Украйна, в които проличава про-кремълската му позиция. Сред хората, застанали пред камерата му, са Владимир Путин и бивши украински „първи“ политици като Янукович и Виктор Медведчук, довереник на руския президент.

„Какво лошо има в това да отбележим 30-годишнината от встъпването на Назарбаев в длъжност – пита Стоун. – Признайте му това, че е построил държавата, поддържа мира и не я превръща в бунище като Украйна.“

Думите на режисьора са в стилистиката на поддръжниците на идеологията в Казахстан, коментира Вячеслав Абрамов, основател на независимия новинарски сайт Vlast.kz.

„Назарбаев, разбира се, има някои успехи, но Стоун напълно пренебрегва проблемите и грешките, възникнали в 30-годишното му управление – допълва той. – Разбира се, Стоун не иска да прави филм за Казахстан, който съдържа истината. Това не е била неговата цел, нито желание. Той е най-обикновен пропагандист. Поне в това се е превърнал.“

Стоун и продуцентът на филма Игор Лопатонок отказват да коментират и финансирането на продукцията, но отричат казахстанското правителство да има участие. Голяма част от информацията си за филма режисьорът получава тъкмо от Лопатонок, бизнесмен и филмов продуцент, съветвал Стоун и за ситуацията в Украйна.

Осемте части на филма вече са имали официална премиера в Нурсултан, двучасов трейлър на продукцията може да се намери в Ютюб:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90