Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Осми март, ден за култура

Основните герои в "Кварто" са Иван Пенчев (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело, отляво надясно на преден план). - Осми март, ден за култура

Основните герои в "Кварто" са Иван Пенчев (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело, отляво надясно на преден план).

Празничните вечери на Осми март обикновено започват с арт увертюра. Сред най-интересните предложения за събития в културата на този ден е концертът на „Кварто“ с творби на Вивалди и Пицола в столичната зала „България“. 

Вивалди и Пиацола в зала „България“ 

Ценителите ще чуят пиеса, която Антонио Вивалдио посвещава на любимата си ученичка Анна-Мария Дал Виола. Композиторът е преподавал музика и цигулка в девическо училище за сираци във Венеция, където въпросната девойка проявява изключителна музикална дарба. Вдъхновен от нея, Вивалди пише „За Анна-Мария“. Солото в творбата ще бъде на цигуларя Иван Пенчев.

Публиката в зала „България“ ще чуе още едно произведение на италианския композитор – Dixit Dominus. То ще бъде изпълнено от „Кварто“ и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ със солисти Елена Механджийска (сопран), Росица Инджева (алт), Искра Станева (алт), Осман Хайрулов (тенор) и Любомир Чернев (бас). На органа ще бъде Велин Илиев, на чембалото – Стефан Врачев.

Във втората част на сцената излиза бандонеонистът от Аржентина Матиас Гонзалес като солист на Концерт за бандонеон и оркестър от Астор Пиацола.

Разкази от жени за жени

Фотографската изложба „Лявото око“, открита ден преди 8 март, е наредена в „Експо Баня София“. Дванайсет дами зад фотообектива от България и чужбина представят женския свят в общо 50 кадъра. Името на изложбата идва след любопитен експеримент с фотографи от двата пола, когато се оказва, че дамите снимат по-често с ляво око, за разлика от мъжете.

Куратор на „Лявото око“ е Надежда Павлова, а сред авторите са Галя Йотова, Антония Маринова, Вера Гоцева, Дипти Десай (Индия), Ирина Пидова, Красимира Серафимова, Мичико Макино (Япония), Надежда Павлова, Надежда Шипкова, Негар Ягмаян (Иран), Петра Клачкова (Чехия) и Силвия Иванова.

Теб.Е.Шир

Осми март е последният шанс да бъде видян последният проект на „Трансформатори“ – „Теб.Е.Шир“, експониран в столичната галерия „Кредо Бонум“ от 12 февруари. Проектът изследва образователната среда и процеса на учене.

Изложбата има четири условни зони – „Част от тялото“, „Вярвам в теб“, „Обичам те“ и „Учителите“, и насочва вниманието към това къде се случва израстването на градските деца, възможен ли е образователният процес в пространство от 72 кв. м. и какво остава написано в теб, когато няма тебешир и черна дъска.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg