Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Освободете Бритни Спиърс, настояват фенове

Нов документален филм разказва за опитите на певицата да си върне контрола над живота от баща си (видео)

Бритни Спиърс през 2015 г. - в последните години публичните изяви на певицата са намалели драстично. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Освободете Бритни Спиърс, настояват фенове

Бритни Спиърс през 2015 г. - в последните години публичните изяви на певицата са намалели драстично. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Казусът на Бритни Спиърс, която вече 12 години няма право да упражнява контрол над музикалното си творчество и аспекти от своето ежедневие, е във фокуса на новия документален филм „Framing Britney Spears“. Продукцията на студио FX и „Ню Йорк Таймс“ разказва в подробности за съдебното развитие по случая с попечителството на Джеймс Спиърс над живота на дъщеря му така, както са го видели журналистите от редакцията на престижното издание. Филмът може да се гледа в платформата на „Хулу“.

Феновете на Спиърс, които я наричат Принцесата на попа, върнаха #FreeBrtiney в списъка с най-обсъжданите хаштагове в социалните мрежи. Джеймс Спиърс е попечител на дъщеря си от 2008 г., когато след няколко публични скандала стана ясно, че менталното състояние на певицата се е влошило. Според американските закони, когато един човек доказано има психически проблеми, той може да се възползва от попечител или защитник – човек или група от хора, които да се грижат за ежедневието, менталното здраве и работата му.

По закон попечителят има право да се разпорежда с финансите и други основни аспекти от живота на поверения му човек. През ноември 2020 г. Бритни опита да върне контрола над живота си по съдебен път, но съдът отсъди в полза на баща ѝ.

Вижте още: СЪД ОСТАВИ БРИТНИ СПИЪРС ПОД ПОПЕЧИТЕЛСТВОТО НА БАЩА Ѝ

Певицата е споделила пред адвоката си, че ще се „страхува от баща си“ и отказва да се подчинява, ако той продължи да се разпорежда вместо нея. Това само потвърди предположенията на феновете ѝ, че тя е контролирана от баща си против своята воля и периодично им изпраща тайни сигнали в публикациите си в социалните мрежи под формата на морзов код, закодиран в танцовете ѝ движения или подредбата на миглите ѝ.

В последните месеци #FreeBritney не само е популярен хаштаг, но и призив на протестиращи пред съдебните зали, където се разглеждат делата за попечителството над певицата. В последните дни призива споделиха актрисата Сара Джесика Паркър и певицата Бет Мидлър.

Създателите на документалния филм представят един мизогинистичен свят от края на 90-те и началото на новия век, когато звездата на Бритни изгрява. Непрекъснат обект на медийни публикации, Бритни Спиърс е представена не само като храна за таблоидите, но и като звездата, която слушателите са обикнали в нейната над 20-годишна кариера – независима, със силна воля и устойчива на предизвикателствата на съдбата.

Главна цел на филма е не само да привлече внимание към случая на поппевицата, но и да хвърли съмнение върху ефективността на цялата система на попечителствата в Америка, коментира Саманта Старк, журналист от „Ню Йорк Таймс“ и продуцент и режисьор на филма.

„Основният конфликт, който представя този филм, е, че Бритни живее като търсена попзвезда, но се оказва, че е в непрестанен риск – коментира Старк. – Тя печели милиони, но въпреки това ни се внушава, че не може да взима елементарни решения в свой интерес. Трудно е да се стигне до причината защо се случва, особено предвид факта, че толкова много съдебни доказателства не са публично достояние.“

В интервю за „Варайъти“ Старк разказва, че тя и екипът на филма са се опитали да се свържат с певицата, но така и не получили никакъв отговор:

„Кръгът около нея е толкова тесен, че дори не знаем дали тя е получила предложението ни за участие, или не. Не получихме отказ. Не получихме нищо от нея“.

В последните години изявите на Бритни Спиърс са предимно в социалните мрежи, като не е ясно дори дали самата тя контролира публикациите си. Известно е, че повечето популярни творци наемат мениджъри за акаунтите си, отбелязва Старк.

„Ако в последните пет до десет години сте правили интервю с певицата, вероятно знаете, че това се случва под внимателното наблюдение на мениджърите ѝ – посочва режисьорката. – Немалко колеги ни разказаха, че ако решиш да я интервюираш, екипът ѝ има последната дума какво ще бъде публикувано и какво ще отпадне. Много издания не се съгласяват на това по етични причини – така че журналист не може да я попита как се чувства. Единственото нещо, което може да направиш, е да следиш инстаграма ѝ.“

Въпроса дали Бритни наистина изпраща сигнали за помощ до феновете си Старк коментира така:

„Проблемът е там, че не можеш да питаш Бритни дали има нужда от помощ заради мълчанието, което се налага да пази заради попечителството. Сред нещата, които попечителят на Бритни може да решава, е кой я посещава, той може да реши да ѝ наложи денонощна охрана, така че дори и да се уговориш с мениджъра или пиара ѝ, все пак може да не получиш интервю. Човек остава с усещането, че профилът ѝ в Инстаграм е единственото място, където тя е свободна. Преглеждам акаунта ѝ всеки ден и ако има нов пост, го разглеждам детайлно. Не знаем какво се случва в главата ѝ, тя никога не говори за попечителството, затова разбирам защо феновете се чудят дали тя не им изпраща сигнали чрез социалните мрежи.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90