Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си Димитър Коклин, майстор на говорящата кожа

Десетки години Димитър Коклин работеше в Шоуто на Слави.  - Отиде си Димитър Коклин, майстор на говорящата кожа

Десетки години Димитър Коклин работеше в Шоуто на Слави.

Почина Димитър Коклин. Големият майстор на грима си отиде на 76 години.

Коклин е създавал чертите на стотици образи в киното, театъра и телевизията. Четката му е превръщала актьорите в герои в над 40 филми и сериали – „А бяхме млади“, „Петимата от Моби Дик“, „Боянският майстор“, „Адаптация“, „Денят не си личи по заранта“, „Маргарит и Маргарита“… От 2000 до днес твори „лица назаем“ в Шоуто на Слави, бил е част от „Хъшове“ и „Каналето“.

„В театъра гримьорът може да работи като скулптор, но в киното трябва да действа като живописец, защото близките планове са безпощадни“, твърди Коклин.

Димитър Коклин придава образа на маймуна на Пепа Николова във фантастичния филм "Трета под слънцето".

Димитър Коклин придава образа на маймуна на Пепа Николова във фантастичния филм „Трета под слънцето“.

В началото на 70-те Димитър Коклин пробва силите си в пластичния грим. Забележителна е работата му в образа на маймуна на Пепа Николова за фантастичния филм „Трета под слънцето“ по Павел Вежинов. „Отливал съм цели тела от гипс и шиех козината по тях. Като залеех лицето на Пепа, тя трябваше да диша през 2 тръбички, а страдаше от клаустрофобия и в момента на втвърдяването на маската сърцето й щеше да гръмне. Изплаших се за нея“, разказва неотдавна Коклин и добавя, че в американския сериал „Планетата на маймуните“ такива задачи са изпълнявани от екип от 80 гримьори.

Димитър Коклин гримира Бойка Велкова във филма "Боянският майстор".

Димитър Коклин гримира Бойка Велкова във филма „Боянският майстор“.

Роден е на 3 септември 1938 г. в София. Баща му е белоемигрант с аристократичен произход. Заселва се е у нас по време на Гражданската война в Русия. Димитър Коклин завършва Техникума за художествени занаяти в София. В Студията за игрални филми се записва на курс за гримьори. След приключването му печели конкурс и остава да работи в киното. Първата му самостоятелна работа е във филма „Веригата“ на Любомир Шарланджиев.

Работи в Народния, Младежкия, Сатиричния и Военния театър. Заклет левскар.

Мир на праха му! 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС