VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха град на 3 хилядолетия, най-големият на територията на Египет

Според учените това е най-важното откритие след намирането на гробницата на Тутанкамон

Новооткритият Атен впечатлява с вълнообразните си градски стени. Снимка: Захи Хауас - Откриха град на 3 хилядолетия, най-големият на територията на Египет

Новооткритият Атен впечатлява с вълнообразните си градски стени. Снимка: Захи Хауас

Разкопките на новооткрит древен град на територията на Египет предизвикаха вълнения в археологическия свят. Считан за най-големия древен град, откриван някога на територията на страната, Атен е скрит под пясъците от векове и намирането му според експертите е най-важното откритие след гробницата на Тутанкамон, пише „Гардиън“.

Атен, наречен „последният златен град“, се намира близо до Луксор, в Долината на царете. Ръководител на разкопките е популярният египтолог Захи Хауас.

„Египетската мисия под ръководството на доктор Захи Хауас откри града, изгубен под пясъка – се казва в изявление на археологическия екип. – Градът е на 3000 години, датиран е от годините на управлението на Аменхотеп III , обитаван е до времето на Тутанкамон и Ай.“

Това е най-големият древен град, намиран някога в Египет, отбелязват експертите, които определят находката си като „второто най-важно откритие след намирането на гробницата на Тутанкамон“.

Освен вълнообразните градски стени, строени с тухли, които носят знаците на Аменхотеп III, сред находките има бижута, цветни керамични съдове, амулети във формата на скарабей.

„Много чуждестранни експедиции са търсили този град, но без успех“, коментира Хауас, бивш главен секретар на египетския Върховен съвет по старините.

Разкопките започват през септември 2020 г. между храмовете на Рамзес III и Амнехотеп III, на 500 километра от столицата Кайро.

„Само след седмици, за изненада на екипа, форми от тухли започнаха да се появяват във всички посоки – продължава изявлението от археолозите. – Открихме останките на голям град в добро състояние, с почти цели стени и със стаи, пълни с предмети от ежедневието.“

След седем месеца разкопки учените разкриват няколко квартала, включително  административен, жилищни райони и сградата на пекарна с печка и глинени съдове.

Аменхотеп III, който наследява от баща си Тутмос IV империя, простираща се от Ефрат до Судан, умира около 1354 г. пр. Хр. Той управлява почти 40 години и остава в историята с грандиозни монументи, сред които и колосите в Мемнон – две огромни каменни статуи близо до Луксор, които изобразяват него и съпругата му.

„Археологическите слоеве са останали непокътнати хиляди години, оставени от древните си обитатели така, сякаш е било вчера“, се казва в изявлението.

Това дава възможност да се изследва древноегипетският живот по времето, когато империята е била в златните си години. Учените предполагат, че в бъдеще ще бъдат разкрити още важни находки и изтъкват, че са намерени няколко гробници, до които се стига през каменни стълбища – конструкция, подобна на други в Долината на царете.

„Очакваме да открием непокътнати гробници, пълни със съкровища“, допълват археолозите.

След години политическа нестабилност, започнали с т. нар. Арабска пролет през 2011 г., Египет понесе голям удар върху туристическия си сектор, ключов за икономиката на държавата. Миналата седмица 18 мумии на древноегипетски владетели и 4 кралици бяха транспортирани през улиците на Кайро от Египетския музей до Националния музей на египетската цивилизация. След останките бяха и мумиите на Аменхотеп III и съпругата му кралица Тия. Процесията стана популярна с названието „Златния парад на фараоните“.

Хауас е познат и на българските учени – през 2016 г. Нов български университет го удостоява със званието „доктор хонорис кауза“. Tой съдейства за установяването на археологическа мисия на НБУ в Египет, която провежда археологически разкопки в Луксор. 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС