Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отлив на чужденци в парижките музеи

В Лувъра през 2016-а са влезли с 20% по-малко гости на Франция в сравнение с предходната година

Военен на пост пред Лувъра в края на декември 2016 г. Тогава мерките за сигурност във Франция бяха силно затегнати заради атентата в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отлив на чужденци в парижките музеи

Военен на пост пред Лувъра в края на декември 2016 г. Тогава мерките за сигурност във Франция бяха силно затегнати заради атентата в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-популярните парижки музеи и галерии отбелязват значителен спад в посещенията си от чужденци през изминалата 2016 г. – заради ислямистките атаки в столицата през 2015-а и нападенията из страната в последните месеци.

Броят на чужденците в Лувъра е намалял с 20% спрямо предходната година, до 5,3 милиона, съобщава Би Би Си.

В музея „д’Орсе“ са влезли с 13% по-малко посетители, до 3 млн.

А в Центъра „Помпиду“ посетителите са нараснали с 9% до 3,3 млн. през 2016-а, но ръстът се дължи на французите, компенсирали намаляването на чужденците.

Париж все още усеща резултатите от атентатите на 13 ноември 2015 г., когато бяха убити 130 души. На следващата година, през юли, камион навлезе в тълпата в Ница по време на тържествата за Деня на Бастилията – жертвите бяха 86.

Освен това, Лувърът, най-посещаваният музей в света през 2015-а, и „д’Орсе“ бяха затворени за пет дни през юни, заради наводненията във Франция и опасността Сена да прелее.

През миналата година, спрямо предходната, броят на японските туристи е паднал с 61%, на руснаците с 53%, бразилците са били с 47% по-малко, китайците с 31%, а американците – с 18 на сто.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах