Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отлив на чужденци в парижките музеи

В Лувъра през 2016-а са влезли с 20% по-малко гости на Франция в сравнение с предходната година

Военен на пост пред Лувъра в края на декември 2016 г. Тогава мерките за сигурност във Франция бяха силно затегнати заради атентата в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отлив на чужденци в парижките музеи

Военен на пост пред Лувъра в края на декември 2016 г. Тогава мерките за сигурност във Франция бяха силно затегнати заради атентата в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-популярните парижки музеи и галерии отбелязват значителен спад в посещенията си от чужденци през изминалата 2016 г. – заради ислямистките атаки в столицата през 2015-а и нападенията из страната в последните месеци.

Броят на чужденците в Лувъра е намалял с 20% спрямо предходната година, до 5,3 милиона, съобщава Би Би Си.

В музея „д’Орсе“ са влезли с 13% по-малко посетители, до 3 млн.

А в Центъра „Помпиду“ посетителите са нараснали с 9% до 3,3 млн. през 2016-а, но ръстът се дължи на французите, компенсирали намаляването на чужденците.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Париж все още усеща резултатите от атентатите на 13 ноември 2015 г., когато бяха убити 130 души. На следващата година, през юли, камион навлезе в тълпата в Ница по време на тържествата за Деня на Бастилията – жертвите бяха 86.

Освен това, Лувърът, най-посещаваният музей в света през 2015-а, и „д’Орсе“ бяха затворени за пет дни през юни, заради наводненията във Франция и опасността Сена да прелее.

През миналата година, спрямо предходната, броят на японските туристи е паднал с 61%, на руснаците с 53%, бразилците са били с 47% по-малко, китайците с 31%, а американците – с 18 на сто.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах