Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отвъд Леонардо: художниците, превзели търговете през 2017-а

Топ 5 на продажбите в ключовите пазари - от старите майстори до следвоенното и съвременното изкуство

Сай Туомбли, „Без заглавие“ (2005), продадена на търг на „Кристис“ през ноември 2017-а за $46.4 млн. - Отвъд Леонардо: художниците, превзели търговете през 2017-а

Сай Туомбли, „Без заглавие“ (2005), продадена на търг на „Кристис“ през ноември 2017-а за $46.4 млн.

Тази година пазарът на изкуството се възстанови, като купувачите си върнаха доверието в търговците. Сайтът „Артнюзпейпър“ предлага поглед към първите пет най-скъпопродадени произведения през 2017-а в ключовите пазари на импресионизма и модерното изкуство, старите майстори и следвоенно и съвременно изкуство.

Импресионизъм и модерно изкуство

1. Винсент ван Гог, „Фермер в полето“ (1889), $81.3 млн., „Кристис“, Ню Йорк, 13 ноември
2. Фернан Леже, „Контраст на форми“ (1913), $70 млн. „Кристис“, Ню Йорк,13 ноември
3. Густав Климт, „Цветна градина“ (1907), $64.4 млн., „Сотбис“, Лондон, 1 март
4. Константин Бранкузи, „Спящата муза“ (1913), $57.3 млн., „Кристис“, Ню Йорк, 15 май
5. Макс Бекман, „Адът на птиците“ (1937-38), $45.8 млн., „Кристис“, Лондон, 27 юни

След като пострада от липсата на топ произведения поради икономическата предпазливост, предизвикана от геополитическата несигурност през последните две години, през 2017-а купувачите се завърнаха на пазара на импресионистично и модерно изкуство. Тонът бе зададен през март от слънчевата „Цветна градина“ на Климт, продадена на търг в „Сотбис“, Лондон, за почти $65 млн. при предварителна оценка под 50 млн. Сделката стана черешката на тортата в най-успешния търг в Лондон въобще, с продажби за $264 млн. Високите постъпления резултат (без еквивалента на звездна продажба като „Цветната градина“) в „Кристис“ позволиха на тръжните къщи да предложат още по-ценни произведения и да си заслужат приходите през пролетта и лятото. Няколко месеца по-късно „Кристис“ извадиха истинска рядкост – изключителната бронзова скулптура на Бранкузи „Спящата муза“, която бе продадена за $57.3 млн. на търг през май в Ню Йорк (при предварителна оценка $25-$35 млн.).

Бранкузи, „Спящата муза“

Най-силният момент настъпи през есента. Ноемврийският аукцион на „Кристис“ в Ню Йорк постигна $479.3 милиона — двойно на приходите от предишната година — и обяви двете топ произведения на годината в жанра: на Леже и Ван Гог (рекордни и за двамата артисти, като вероятно и двете картини отидоха при купувачи от Азия, както и половината от десетте най-скъпо продадени творби в търга на „Сотбис“ следващата вечер).

Винсент ван Гог, „Фермер в полето“

Густав Климт, „Цветна градина“

Впечатляващите суми, както и петте най-големи автори, подсказаха за разширяването на пазара, но с впечатляващи нови рекорди за Марк Шагал, Жан Кроти, Сузан Дюшам, Вилхелм Хамершой, Рене Магрит, Емил Нолде, Алфред Сисле и Едуард Вилард. Но най-удивителният факт бе, че сред петте най-скъпи художници в света отсъстват Пикасо, Матис и Моне.

Стари майстори

1. Леонардо да Винчи, „Спасителят на света“ (около 1500), $450.3 млн., „Кристис“, Ню Йорк, 15 ноември
2. Франческо Гуарди, „Венеция, мостът Риалто с двореца Камерленги“ (около 1765), $33.9 млн., „Кристис“, Лондон, 6 юли
3. Джоузеф Малард Уилям Търнър, „Еренбрайтщайн“ (1835), $24.9 млн., „Сотбис“, Лондон, 5 юли
4. Говерт Флинк, „Стар човек на прозореца“ (1646), $10.3 млн., „Кристис“, Ню Йорк, 27 април
5. Джоузеф Райт от Дерби, „Академията на светлина на лампа“ (1770), $9.7 млн., „Сотбис“, Лондон, 6 декември

Преди $450-те милиона за „Спасителят на света“ да затъмнят всяка друга цена, блестящият изглед на Франческо Гуарди към моста Риалто бе продаден на търг на „Кристис“ през юли за 35 млн. долара – сума на половина от таксите на купувача на платното на Леонардо да Винчи. В идеално състояние и изваден за продажба едва за втори път в историята, неговият голям и много желан пейзаж с Канале Гранде (и моста Риалто) бе най-добрата венецианска картина на летните продажби в Лондон през годината. Въпреки че наддаването беше предпазливо, Гуарди постигна най-високата цена за работа на стар майстор, откакто „Лот и неговите дъщери“ на Рубенс се продаде за 60 млн. долара година по-рано в същата зала.

Франческо Гуарди, „Венеция, мостът Риалто с двореца Камерленги“

Джоузеф Райт от Дерби, „Академията на светлина на лампа“

Докато пазарът на съвременно изкуство има тенденция да се разширява, по подразбиране по-младите купувачи не проявяват интерес към по-срамежливото братство на старите майстори. И все пак 2017-а беше доста добра година за тях. С по-силни продажби от обичайното, с появата на много ценни картини — да споменем само Джоузеф Райт от Дерби в „Сотбис“ през декември и „Еренбрайтщайн“ на Дж. M. У. Търнър, които бяха в една и съща колекция от 1965 г.

Джоузеф Малард Уилям Търнър, „Еренбрайтщайн“

Да, „Спасителят на света“ се продаде за аномална цена за съвременния арт пазар. Но простият факт остава: през 2017-а една картина на стария майстор бе продадена за четири пъти повече пари от всичко друго.

Вижте още: ЦЕЛИЯТ ЛЕОНАРДО

Следвоенно и съвременно изкуство

1. Жан-Мишел Баския, „Без заглавие“ (1982), $110.4 млн., „Сотбис“, Ню Йорк, 18 май
2. Анди Уорхол, „Шестдесет последни вечери“ (1986), $60.8 млн., „Кристис“, Ню Йорк, 15 ноември
3. Сай Туомбли, „Леда и лебедът“ (1962), $52.8 млн., „Кристис“, Ню Йорк, 17 май
4. Франсис Бейкън, „Три скици за портрет на Джордж Дайър“ (1963), $51.7 млн., „Кристис“, Ню Йорк, 17 май
5. Сай Туомбли, „Без заглавие“ (2005), $46.4 млн., „Кристис“, Ню Йорк, 15 ноември

През 2017-а Жан-Мишел Баския поведе с една миля пред останалите и на търгове, и на частни продажби. Починалият през 1988-а нюйоркски художник, чието мощно, характерно творчество бе предмет на няколко неотдавнашни музейни изложби, счупи границата на 100-те милиона долара през май, когато японският колекционер Юксако Маезава купи картина на череп, която беше излязла от пазара повече от 30 години, удвоявайки предишния рекорд (също платен от него през 2016-а). Така работите на Баския изпревариха бившия пазарен фаворит Анди Уорхол и абстрактните експресионисти, които доминираха в този сектор.

Франсис Бейкън, „Три скици за портрет на Джордж Дайър“

Фактът, че толкова голяма част от продажбите на вечерта изглеждаха гарантирани (включително Баския и Уорхол), потисна драматизма в залаганията и подхрани оплакванията, че върхът на пазара е затворена система. По-големи раздвижвания и изненади имаше само при произведения с цени под $5 млн., както се видя при новите рекордни цени за произведения на Нджедека Акунюли Кросби, Кармен Ерера, Лий Краснър, Кери Джеймс Маршъл и Лора Оуенс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах