СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Паметникът на Бузлуджа най-сетне ще отлети?

Теодор Ушев снима антиутопия с работно заглавие „φ1.618“ по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров

Паметникът на Бузлуджа в рисунка на Теодор Ушев към новината за снимките на първия му пълнометражен филм - Паметникът на Бузлуджа най-сетне ще отлети?

Паметникът на Бузлуджа в рисунка на Теодор Ушев към новината за снимките на първия му пълнометражен филм

Теодор Ушев, който от години живее и работи в Канада, ще снима първия си пълнометражен игрален филм в България. Проектът ще бъде фантастична сюрреалистична приказка, антиутопия. Филмът е адаптация по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, но засега носи мистериозното работно заглавие „φ1.618“. 

Ушев ще разкаже за нация от безсмъртни, биологически съвършени хора – био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба „Пумпал“, гласи сюжетът. В тази утопична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Новината за снимките на „φ1.618“ е придружена от илюстрации на Ушев с паметника на Бузлуджа, но от екипа не уточняват за какво точно ще бъде използван монументът. Може би оприличаваният на космически кораб паметник най-сетне дойде ред да отлети? Бузлуджа е и на корицата на романа „Пумпал“, а името на кораба също намеква, че социалистическата грамада ще се отправи към Космоса.

Деян Донков ще влезе в образа на завръщащия се към човешки образ Криптон, а Мартина Апостолова ще вдъхне живот на мъдрата и смела Гаргара, неговият водач към истината. Апостолова вече направи своя пробив в киното с международно признание за „Ирина“ – ролята ѝ донесе наградата „Европейска изгряваща звезда“ на тазгодишното издание на „Берлинале“.

Вижте още: МАРТИНА АПОСТОЛОВА С НАГРАДА ЗА ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА НА „БЕРЛИНАЛЕ“

Сценарист на филма е Владислав Тодоров, който е и продуцент заедно с Орлин Руевски. Музиката ще бъде на Котарашки, създал музикалната картина и в анимационния филм на Ушев „Сляпата Вайша“.

Зад камерата застава един от най-добрите български оператори – Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, костюмите са на Велика Прахова.

Снимките на „φ 1.618“ започват през септември и ще протекат в рамките на около месец на различни локации в страната, някои от най-важните сцени ще бъдат около Бургас и Костенец.

Това ще бъде втори игрален филм за художника, след късометражния „Кристин, която маха от влака“, част от омнибуса „8.19“ по разкази на Георги Господинов.

Екранизацията ще бъде копродукция между България, Канада и Франция с финансовата подкрепа на Националния филмов център и Община Бургас.

Очаква се филмът да тръгне по кината през 2022 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90