POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов софийски планетариум отваря в Южния парк

„Андромеда“ побира до 15 души на всеки час

Планетариумът ще работи до късно вечерта. Снимка: Програма „Култура“/Фейсбук - Нов софийски планетариум отваря в Южния парк

Планетариумът ще работи до късно вечерта. Снимка: Програма „Култура“/Фейсбук

Нов действащ планетариум отвори врати в София. Съоръжението, наречено „Андромеда“, се намира пред Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и бе открит с официална церемония днес, а първите си посетители очаква утре, 26 ноември.

Планетариумът приема между 12 до 15 души наведнъж, групите се сменят на всеки час. „Андромеда“ е с височина 4,6 м и диаметър на купола 5 м, в планетариума ще се прожектират филми за Вселената и Земята, залата ще може и да се наема за лекции и обучения. Създателите предвиждат и да създадат социална програма с безплатен вход за посетители със специални потребности.

Планетариумът е създаден по проект на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“, с който екипът им спечели наградата в конкурса „Предприемач в науката“ на Фондация „Карол – Знание“.  Работата по проекта започва през 2020 г.

Зам.-кметът на София по културата Мирослав Боршош с екипа на планетариума. Снимка: Програма „Култура“/Фейсбук

Екипът на „Фотоника“ се състои от авиационните инженер-конструктори д-р Недислав Веселинов и инж. Янислав Мирков, оперативния директор Апостол Спасов и главните технолози Петър Рушкарски, Крум Кишев и Владислав Шишкин, а проектът им се осъществява с финансовата подкрепа от различни фондации, инвеститори, спонсори и онлайн дарителска кампания.

Съоръжението е създадено по авиационна технология с използване на композитни материали и с консултации от световни експерти, разказват от Столична община.

„Андромеда“ ще работи от 11 ч., последният чак за влизане е 21 ч. Билети се купуват на място. Програмата за този уикенд може да видите на сайта на „Фотоника“.

Планетариум има и в „Музейко“, който отскоро се стопанисва от Общината.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg