Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Петиция против Саня Армутлиева за министър на културата

„Армутлиева бе системно свързвана с монопола над аудио съдържанието в електронните медии и редица други скандали в музикалния бизнес в България“, обосновават се инициаторите на подписката

„Каква е компетенцията на г-жа Армутлиева извън музикалния шоубизнес и спорадичните роли на голям екран?“, питат инициаторите на петицията. Снимка: Кадър от представянето на проектокабинета на „Има такъв народ“ - Петиция против Саня Армутлиева за министър на културата

„Каква е компетенцията на г-жа Армутлиева извън музикалния шоубизнес и спорадичните роли на голям екран?“, питат инициаторите на петицията. Снимка: Кадър от представянето на проектокабинета на „Има такъв народ“

Ден, след като Слави Трифонов обяви състава на кабинета, който да управлява държавата – преди да станат ясни резултатите от изборите – срещу един от евентуалните му министри тръгна подписка. Онлайн петиция, адресирана до шоумена председател на „Има такъв народ“ и Тошко Йорданов, настоява да бъде избран друг човек за министър на културата, защото „Армутлиева бе системно свързвана с монопола над аудио съдържанието в електронните медии и редица други скандали в музикалния бизнес в България“.

Подписката идва след вълна на възмущение в социалните мрежи след номинацията на Армутлиева. Инициатори на петицията са Десислава Миланова (актриса), Християн Георгиев (музикант) и Диляна Величкова (общественик).

Предлагаме ви пълния текст на петицията:

„На 12.07.2021 г. Станислава (Саня) Армутлиева бе предложена за министър на културата. За широката общественост е ясно, че през изминалите години г-жа Армутлиева бе системно свързвана с монопола над аудио съдържанието в електронните медии и редица други скандали в музикалния бизнес в България.

Ние, културните дейци, артисти и общественици сме категорично против тази кандидатура, защото се НУЖДАЕМ от достоен министър, който притежава образованието, опита, професионализма и съвестта да заеме тази отговорна позиция. В сферата на културата има наложителни и ключови въпроси, които трябва да получат навременни и адекватни решения, а това не би могло възможно да се случи, ако постът не е поверен на компетентен и почтен професионалист.

Каква е компетенцията на г-жа Армутлиева извън музикалния шоубизнес и спорадичните роли на голям екран? Какви изобщо са критериите, за да се избере дадена (и конкретната) персона за министър на културата, освен лични връзки и познанства?

България разполага с отлични професионалисти в тази област, с реален принос към културата и ясна визия за специфичните проблеми на сектора. Молим да вземете предвид всичко това при избора на друг кандидат за министър на културата. Искрено се надяваме и вярваме, че следва на позицията да застане личност, която защитава не само собствените си интереси, но и работи добросъвестно и компетентно в името на българската култура“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90