Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина архитектът на пирамидата пред Лувъра

Яу Мин Пей е автор на дизайна на президентската библиотека на семейство Кенеди и на Музея на ислямското изкуство в Катар

Най-запомнящото се творение на Пей е стъклената пирамида пред Лувъра, която тази година отбелязва своята 30-годишнина. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина архитектът на пирамидата пред Лувъра

Най-запомнящото се творение на Пей е стъклената пирамида пред Лувъра, която тази година отбелязва своята 30-годишнина. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Яу Мин Пей, смятан за един от последните велики съвременни архитекти, почина на 102 години. Въпреки че прекарва по-голямата част от кариерата си в САЩ, той ще бъде запомнен със своите европейски проекти и най-вече със стъклената пирамида пред Лувъра, пише Си Ен Ен.

С този си проект Пей става първият чуждестранен архитект в дългогодишната история на Лувъра. Първоначално, дизайнът му среща силен отпор, но в крайна сметка французите –а по-късно и целият свят – биват прехласнати от крайния резултат.

По време на откриването на пирамидата през 1989 „Ню Йорк Таймс“ описват пирамидата като „технологичен шедьовър: изящно детайлен, лек и почти прозрачен“.

Пей казва, че когато бил все още прохождащ архитект, се учил от някои от най-добрите модернисти: Марсел Бройер, Валтер Гропиус,  Алвар Аалто и Льо Корбюзие. Носител е на пет архитектурни награди „Прицкер“. При връчването на последната му от 1983 г., го признават за архитекта, дал на ХХ в. „някои от най-красивите интериорни пространства и екстериорни форми… Разнообразието и уменията му при използването на материали доближава нивото но поезия“.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Пей е роден в Китай през 1917 г. в богато семейство. Баща му е банкер, но по-голямо влияние над живота му оказва майка му – калиграф и флейтист. Решава да следва в Америка, въпреки че не знае нито дума английски. Пристига в Сан Франциско през 1935 г. на борда на кораб от Китай.

Яу Мин Пей през 2006 г., когато получава наградата „Orient and Occident Prize“ на Фондация Ървин Уикърт в Музея за модерно изкуство на Люксембург.

Изучава архитектура в Масачузетския технологичен институт и в Харвард. През 1955 г. основава собствено архитектурно студио в Ню Йорк. Името му се прочува, когато Джон и Джаки Кенеди му поверяват дизайна на президентската си библиотека през 1964 г.

Източната сграда на Националната художествена галерия във Вашингтон, създадена по негов дизайн от 1978 г., променя представите на хората за музей с трапецовидната си форма. Идеята на Пей е да „среже сградата на две“, а резултатът е драматичен и елегантен. Сградата бързо се превръща в катедрала на модерното изкуство.

Някои казват, че съм обсебен от геометрията – казва Пей в документален филм от 2009 г. – Може би съм, но ето какво вярвам аз: мисля, че архитектурата е геометрия в твърди форми.

Сред по-скорошните му творения се отличават Симфоничния център „Мортън Х. Мейерсън“ в Далас (1989), Кулата към Китайската банка в Хонконг (1990) и Музеят на ислямското изкуство в Катар (2008).

Стилистичната оригиналност никога не е моята цел – споделя той. – Искам да открия оригиналността във времето, мястото и проблема.“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах