Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина женският ягуар от Софийския зоопарк

Крейзи бе на преклонната възраст от 17 години

Крейзи бе енергична, въпреки напредналата си възраст. Снимка: Марсел Фенс/Софийски зоопарк - Почина женският ягуар от Софийския зоопарк

Крейзи бе енергична, въпреки напредналата си възраст. Снимка: Марсел Фенс/Софийски зоопарк

Крейзи, женският ягуар от Зоологическата градина в София, е починал на 17-годишна възраст, съобщават от зоопарка. Тя бе едно от любимите животни на посетителите.

Крейзи е родена през 2005 г. в Ловешкия зоопарк и само година по-късно я пращат в столичната Зоологическа градина. Годините не ѝ личаха, твърдят стопаните ѝ, дори и в последните си години тя бе енергична и игрива, а живота си е изживяла пълноценно – в природата ягуарите достигат до 12-годишна възраст, а в зоопарк може да живеят до 16-18 години.

През последните две години Крейзи споделяше пространството си с по-младия от нея мъжки ягуар Наварино.

Софийският зоопарк участва в Европейската програма за застрашени видове за ягуарите и в момента се водят разговори за осигуряване на млади екземпляри.

През декември 2021 г. Зоологическата градина загуби и Артайда, единствения слон в България и символ на зоопарка. Тя бе на преклонната възраст от 58 години.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах