Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Показват Писателското кафене в шаржа на Александър Добринов

Оригиналът ще бъде представен в ретроспективна изложба на художника в Софийска градска галерия

Александър Добринов, „Кафе-сладкарница „Цар Освободител”, 1935 г. - Показват Писателското кафене в шаржа на Александър Добринов

Александър Добринов, „Кафе-сладкарница „Цар Освободител”, 1935 г.

Рядък случай да разгледаме оригинала на прочутия шарж на Александър Добринов „Кафе-сладкарница „Цар Освободител“ с лицата на интелектуалците, чиито произведения днес се изучават в учебниците, предлагат от Софийската градска галерия. Там на 25 септември ще бъде открита ретроспективна изложба на художника с карикатури и шаржове, рисувани в периода 1915 – 1958 г. Поводът е 120 години от рождението му.

Шаржът е собственост на наследниците на Александър Добринов (1898 – 1958), техни са и много от творбите в изложбата. Материалите, с които е рисуван, са молив, акварел и пастел. Шаржът е с размери 91 х 125,5 см – достатъчно голям, за да бъдат разпознати лицата на него.

Добринов рисува Писателското кафене през 1935 г. Салонът е изобразен много по-широк, отколкото бил в действителност, за да се поберат в него всичките 108 лица, които по различно време са го посещавали. Сред тях са Елисавета Багряна, Андрей Николов, Добри Немиров, проф. Александър Балабанов, Богдан Филов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Трифон Кунев, Фани Попова-Мутафова, Сирак Скитник, Дора Габе… В интериора е намерил място и келнерът Коста.

Вижте още: ПИСАТЕЛСКОТО КАФЕНЕ ПРЕДИ И ДНЕС

Над 200 са рисунките на Добринов, представени в изложбата – освен от колекцията на наследниците му, експонирани са произведения още от фондовете на Софийска градска художествена галерия, на Националната галерия и на Националния литературен музей.

Експозицията ще бъде придружена от каталог, в който ще бъдат включени и творби от Художествената галерия в Острава и от Галерията за съвременно изкуство в Храдец Кралове, Чехия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС