Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Портретът от Дейвид Боуи, намерен на канадско бунище, се продаде за $87 хил.

Надскочи значително предварителната оценка

Картината е част от серия портрети, създадени от Дейвид Боуи. Снимка: Аукционна къща  Cowley Abbott - Портретът от Дейвид Боуи, намерен на канадско бунище, се продаде за $87 хил.

Картината е част от серия портрети, създадени от Дейвид Боуи. Снимка: Аукционна къща Cowley Abbott

Портретът от Дейвид Боуи, откупен за 5 долара, преди да попадне на канадско бунище, се продаде за 87 хил. долара в онлайн аукцион, продължил няколко дни. Творбата, една от 47 подобни, създадени от музиканта между 1995 и 1997 г., е с размери 25 на 20 сантиметра и изобразява безлика фигура с дълга коса. За портрети на Боуи са позирали негови колеги музиканти и приятели, но остава мистерия кой е човекът на продаденото платно, пише „Арт Нюзпейпър“.

„Като много музиканти и Боуи е учил изкуства и дизайн като млад, което подхранва любовта му към изящното изкуство през последвалия му живот – коментира Коули Абът от канадската тръжна къща. – Той бе и страстен колекционер и художник, силно повлиян от модернистките тенденции на ХХ век, неговите картини черпят стилистично вдъхновение от немските експресионисти, Франсис Бейкън и от лондонската школа художници.“

Боуи е притежавал еклектична сбирка, събирана с много отдаденост. Веднъж в интервю за „Ню Йорк Таймс“ заявява, че „изкуството е единственото нещо, което някога съм искал да притежавам“.

Очакваната цена на портрета – между 7300 и 9700 долара – бе задмината още в първия ден на наддаването. Предишният рекорд за творба на Дейвид Боуи бе картина, продадена за 27500 долара в „Кристис“ в Ню Йорк през 2018 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg