Посадиха живи дървета в Ермитажа

Архитектурна изложба за реставрацията на част от Ермитажа ще се превърне във флорален пърформанс

Проектът за пърформанса с липите. Снимка: Музей „Ермитаж“ - Посадиха живи дървета в Ермитажа

Проектът за пърформанса с липите. Снимка: Музей „Ермитаж“

Липи ще се разлистят в сградата на Главния щаб на един от най-големите европейски музеи – „Ермитажа“ в Санкт Петербург, съобщи ТАСС. Своеобразният флорален „пърформанс“ е част от архитектурна изложба, посветена на проекта за история и реконструкция на Главния щаб на Ермитажа, която се открива днес.

Чертежите, ескизите и макетите, които описват целия преоект, са съчетани с истинска възстановка на планираните „висящи градини“ в сградата на Ермитажа, представени от току-що посадените липи. Архитектите се надяват по време на изложбата, която приключва на 26 април, дърветата да напъпят, да се разлистят и на финала на изложбата да имат богата корона.

До 1917 г. в зданието на Главния щаб са се намирали висшите държавни учреждения на Руската империя. По времето на СССР различни държавни организации са били настанявани там. От 1988 г. обаче сградата е предадена на Ермитажа. По проекта на „Студио 44“, куратор и организатор на изложбата, Главният щаб е бил цялостно реставриран и реконструиран от архитектурното студио в периода 2002 – 2014 г., а настоящата изложба е разказ за творческия път, по който са минали архитектите, за да възстановят сградата в целия ѝ блясък.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg