Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Посланието на Марина Абрамович към бъдещето

Концептуалната художничка с изложба в пивоварна в Лондон

Снимка: „About the Method“/„The Abramović Method“/ WeTransfer - Посланието на Марина Абрамович към бъдещето

Снимка: „About the Method“/„The Abramović Method“/ WeTransfer

Йерихонска роза, „Звездна нощ“ на Винсент ван Гог и томче с есета на Сюзан Зонтаг – това са част от предметите, които Марина Абрамович би поставила в капсула на времето, за да ги изпрати на бъдещите поколения. Посланието към бъдещето е в основата на концепцията за предстоящата ѝ интерактивна изложба, която ще се проведе от 10 до 12 септември в пивоварната „Truman’s Brewery“ в Лондон, съобщава дигиталната арт платформа Dazed.

Изложбата се нарича „Следи“, разделена е на няколко части, всяка посветена на различните влияния върху творчеството на авторката. Ще бъдат показани и стари творби на художничката като Crystal Cinema (1991) и 10 000 stars (2015). Ще бъде прожектирано и специално записаното интервю с Абрамович.

Проектът е финален етап на едногодишното сътрудничество на артистката с нидерландската платформа за изпращане на файлове WeTransfer, наречено „Методът Абрамович”.

„Като използвахме възможностите на WeTransfer в областта на дизайна и медиите, ние запознахме милиони хора по света с творчеството на Марина Абрамович, добавяйки нещо ново в общия културен ландшафт. Надяваме се да вдъхновим художниците на бъдещето с примера на един от най-големите творци на нашето време“, казва в съобщението за изложбата Холи Фрейзър, главен редактор на WeTransfer.

Сътрудничеството между платформата и Абрамович е събрано в серия видеоклипове, посветени на медитативни практики, насочени към самопознание. Така нареченият „Метод Абрамович“ включва пиене на вода, бавно ходене и броене на зърна ориз.

„Да бъдеш пърформанс художник е много сложна задача – казва Марина Абрамович. – Трябва много подготовка, за да започне да работи дългият пърформанс. Затова измислих различни упражнения, които ми помагат да развия силата на волята и концентрацията, преодолявайки физически и умствени бариери.“

Към края на 2021 г. в Лондон предстои прожекция на видеоверсия на операта на Марина Абрамович „Седемте смърти на Мария Калас“. Тя ще бъде излъчена на огромни екрани 8К, които ще бъдат поставени на ъгъла на „Оксфорд Стрийт“ в близост до метростанцията „Тотнъм Корт Роуд“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg