Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Повече дракони и по-малко битки

Какво искаме от финала на „Игра на тронове”?

Фенски колаж представя хипотетичен сблъсък между огъня и леда: Денерис срещу  Церсей. - Повече дракони и по-малко битки

Фенски колаж представя хипотетичен сблъсък между огъня и леда: Денерис срещу Церсей.

Сред всеобщата световна еуфория от наближаването на финалния осми сезон на „Игра на тронове“ паралелно нараства и страхът, че сериалът няма да удовлетвори дори малка част от милионната си публика по целия свят. Предвид факта колко противоречия предизвика седми сезон с нелогичното поведение на някои персонажи и невъобразимо бързото им придвижване през континенти и океани, Люк Холанд от „Гардиън“ разсъждава какво е нужно на осмия сезон, за да приключи в истинския дух на „Троновете“.

Последните сезони по принцип трудно се харесват на мнозинството зрители и вариантите са два – последното сбогом ще бъде или грациозна лебедова песен („В обувките на Сатаната”, „Семейство Сопрано”), или неясна каша от сюжетни линии без ясно послание („Бойна звезда Галактика”). За да не отиде през май „Игра на тронове” в колоната със злополучни финали, просто трябва да се върне към същината си, смята журналистът на свободна практика Холанд. Няколко са съставките му за перфектния последен сезон и те със сигурност биха намерили отражение и сред феновете на сериала.

Върнете логиката

Седми сезон предложи добри моменти, но като цяло остави чувството, че сценарият е претупан – изискваше се много въображение, докато Варис, Денерис и Аря пътуваха като светкавици и въздаваха личното си правосъдие. Холанд отбелязва и нетипичното поведение на героите, най-вече на Джон, който не просто лесно подви коляно пред Денерис, но и дори разви любовна авантюра с нея, въпреки че седем сезона наблюдавахме „суровото му северняшко поведение”.

„Героите и светът оставяха чувство, че са истински, ограничени от рационалност и разум. Трябва отново да е така”, пише авторът в „Гардиън”.

По-малко битки

Наслагването на напрежението преди да избухне епична битка е нещо, в което хитът на НВО се е специализирал през годините. „Битката на копелетата” ще остане в историята (не само телевизионната) като кулминационната, хаотична и клаустрофобична битка, срещнала Рамзи Болтън и Старките. Неравната битка между армията на Ланистър и дотраките на Денерис уреди визуалното пиршество на предишния сезон. Но прекалено многото битки засищат апетита на зрителя – колкото по-зрелищни, толкова повече време трябва да мине между тях, смята Холанд. Безспорно обаче най-големият сблъсък тепърва предстои да видим – в осмия сезон има батална сцена, снимана 55 дни и нощи.

Връщане към стария „Игра на тронове”

Ако се върнем в първи сезон, ще си спомним, че там нямаше нито една зрелищна битка. Разбира се, тук роля играе и бюджетът, но работата с ограничени ресурси предполагаше изобретателност в сюжета – емоциите на зрителя бяха предизвиквани от човешката драма, заплетените отношения между персонажите, предателствата и набиването на черепи на колове. За пример: най-впечатляващата сцена миналия сезон се състоеше само от костелива стара жена, чашата ѝ с вино и едно признание. Именно политиката и интригите събраха феновете на „Троновете“ в огромната маса, която са сега.

Но не съвсем като стария „Игра на тронове”…

Ако се върнем отново към ниския начален бюджет на първи сезон, ще си припомним и че почти не минаваше разговор без камерата да покаже женска (или мъжка) плът. Един от най-важните монолози на Кутрето протече на фона на стенанията на Рос и Армека в бордея му. От тогава сериалът се разви и описанието „плът и дракони” вече не е единственото, което привлича възрастните зрители.

Конфронтациите

Джон срещу Нощния крал. Церсей срещу Денерис. Теон срещу Юрон. Леден зомби дракон срещу жив не-зомби дракон. Вълчище срещу каквото и да било. И разбира се, Хрътката срещу Планината! Тази среща чакаме от 2011 г.

Елементът на шока

Последните два-три сезона получиха сериозна критика, че като че ли вече не умеят да убиват любимите главни персонажи така лекомислено като първите сезони. На екрана отдавна не е имало смърт като на Нед Старк или момент като Червената сватба. Смъртта на Кутрето подейства като залъгалка, но според някои теории дори тя не е окончателна и Петир Белиш предстои да се завърне.

Вижте още: КАК ЩЕ СВЪРШАТ ТРОНОВЕТЕ? САМО КУТРЕТО ЗНАЕ

Сериалът определено трябва да се върне към установяването на атмосфера, в която никой не се чувства сигурен, че ще доживее финалните надписи. Какво ще стане, ако добрите не победят? А какво ще се случи, ако светът просто свърши? Ами ако Брон убие всички и се възкачи на Железния трон?

„Дайте ни неочакваното”, завършва Холанд и ние се присъединяваме към неговия призив.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах