Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Празничният месец на Филхармонията тръгва с Дебюси и Брамс

Даниел Мюлер-Шот, ученик на Росторпович, дава начало на декемврийската програма

Даниел Мюлер-Шот е от най-талантливите ученици на Мстислав Ростропович. Снимка: Личен архив - Празничният месец на Филхармонията тръгва с Дебюси и Брамс

Даниел Мюлер-Шот е от най-талантливите ученици на Мстислав Ростропович. Снимка: Личен архив

Даниел Мюлер-Шот, виртуозен виолончелист и ученик на Мстистлав Росторпович, ще постави началото на празничната програма на Софийската филхармония. На 1 декември челистът ще даде тон на декемврийската програма на оркестъра, в която предстои да слушаме още цигуларя Даниел Хоуп, пианистите Людмил Ангелов и Милена Моллова и още големи музиканти.

Мюлер-Шот пристига у нас заедно с уважавания швейцарски диригент Мишел Табачник. Челистът ще представи Концерт за виолончело на Едуард Елгар, а във втората част на концерта ще прозвучи „Ноктюрни“ на Клод Дебюси и Симфония №3 от Брамс.

Родом от Мюнхен, солистът печели престижния конкурс „Чайковски“, когато е само на 15 и е определян от музикалните критици като „безстрашен изпълнител с техника с прогаряща следа“. Свири на виолончело „Ex Shapiro“, изработено във Венеция през 1727 г. от лютиера Матео Гофрилер.

Мюлер-Шот гостува редовно на водещи световни оркестри сред които оркестрите на Ню Йорк, Бостън, Кливланд, Чикаго, Филаделфия, Сан Франциско и Лос Анджелис, Берлинската филхармония, Гевандхаус оркестър, Мюнхенска филхармония, радиооркестрите в Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Лайпциг, Хамбург, Копенхаген и Париж, Тонхале – Цюрих и много други.

Работил е с диригенти като Марк Албрехт, Кристоф Ешенбах, Иван Фишер, Алън Гилбърт, Нееме Ярви, Андрис Нелсънс, Андрес Ороско-Естрада, Кирил Петренко, Майкъл Сандерлинг и Кшищоф Урбански. Дългогодишно сътрудничество го свързва с Яков Крайзберг, Курт Мазур, Лорин Маазел и сър Андре Превин.

Мюлер-Шот изнася един от най-незабравимите си концерти през 2018 г., когато излиза пред 500 хил. зрители на фона на Бранденбургската врата. Поводът е Денят на германското единство, а изявата си с творби на Йохан Себастиан Бах той посвещава на покойния си учител Мстислав Ростропович.

Записите на челиста се приемат с ентусиазъм както от публиката, така и от критиката и са получили множество награди, включително „Изборът на редактора“ от списание „Грамофон“, „Strad Selection“ и „CD на месеца“ на „Би Би Си Мюзик Мегъзин“.

За концерта си у нас германецът ще си партнира с швейцареца Мишел Табачник, приеман в музикалните среди като протеже на Игор Маркевич, Херберт фон Караян и Пиер Булез. Асистира на последния в продължение на 4 години в Симфоничния оркестър на Би Би Си в Лондон.

Диригент на концерта е маестро Мишел Табачник. Снимка: Личен архив

Табачник е бил главен диригент на Оркестър на фондация „Гюлбенкян“ в Лисабон, Филхармонията на Лотарингия и Ансамбъл „Inter Contemporain“ в Париж. Дирижира Берлинска филхармония, Концертгебау оркестър, Амстердам, Токио NHK, Оркестър де Пари. Чест гост е на фестивалите в Люцерн, Залцбург и Екс ан Прованс.

В операта Мишел Табачник дирижира в театри в Париж, Женева, Цюрих, Копенхаген, Лисабон, Рим и Монреал. Изтъкнат педагог, той води майсторски класове в Амстердам, Лисабон, Парижката консерватория, Стокхолмската консерватория и други. Работил е като професор по дирижиране в двата факултета по музика на Университета в Торонто (1984 – 1991 г.) и в Кралска датска музикална академия в Копенхаген (1993 – 2001 г.).

През 2008 г. Мишел Табачник става музикален директор и главен диригент на Брюкселската филхармония – позиция, която заема до 2015 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg