VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Предизборен подарък за Би Ти Ви и Нова с парите за българско кино“

Държавната субсидия за българско кино е заложник на чуждите филмови продукции в България, смята бившият директор на Националния филмов център Георги Чолаков

Снимка от 2012 г., запечатала срещата между Джон Траволта, Вежди Рашидов, Бойко Борисов и Робърт де Ниро на вечеря в София, на която са били обсъждани данъчни облекчения за чуждите продукци, снимани у нас. Снимка: Министерство на културата - „Предизборен подарък за Би Ти Ви и Нова с парите за българско кино“

Снимка от 2012 г., запечатала срещата между Джон Траволта, Вежди Рашидов, Бойко Борисов и Робърт де Ниро на вечеря в София, на която са били обсъждани данъчни облекчения за чуждите продукци, снимани у нас. Снимка: Министерство на културата

Парите за български филми ще намалеят рязко, въпреки щедрите анонси за увеличение на бюджета за кино до 25 милиона лева, казва в писмо до кинообщността бившият изпълнителен директор на Националния филмов център Георги Чолаков и доказва с цифри своята теза. В писмото е дадено подробно обяснение за разминаването между обещания и реалност, изложени са и финансовите проблеми за българското кино, ако бъдат приети промените в Закона за филмовата индустрия.

„Самото му зачеване (на новия ЗФИ – бел. ред.) е под условие – българското кино ще получи повече пари, но само ако се дадат пари на чуждите продукции, снимащи в България. Казано по-просто: или задоволяваме интересите на „Ню Бояна“, която вече 11 години се бори за това, или увеличение на парите за българско кино няма да има – пише Чолаков. – Няма как да съм против „Ню Бояна“ да има интереси и да ги отстоява! Но не можем безропотно да се съгласяваме, че тези интереси са от полза на държавния бюджет и на българските данъкоплатци. Уточнявам: за периода на присъствие на българския пазар до момента „Ню Бояна“ е внесла в бюджета 1 400 000, а е получила помощи от 1 800 000 лева (това също може лесно да се докаже!). Да, студията дава работа на много наши колеги. Но ако българските филми бяха получавали парите, които заслужават, не биха ли могли и те да осигуряват подобна заетост? Нали не сме забравили, как Киноцентър „Бояна“ беше продаден за жълти стотинки?”

Георги Чолаков, който в продължение на години се занимаваше с дейността на Националния филмов център, проследява и новите положения в закона, които нямат нищо общо с действащите досега правила.

„Вкарана е в последния момент, между първо и второ четене, схема за финансиране на Би Ти Ви и Нова телевизия с 35% от парите, уж предназначени за българско кино. Това, което направиха депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и „Воля“, е истински предизборен подарък, целящ осигуряване на преференциални условия в предстоящата предизборна кампания.”

Според него на карта е заложена съдбата на българското кино. В защита на твърденията си Чолаков прилага и таблици с данни, които показват как ще се променят параметрите на финансиране.

„По отношение на финансирането предоставям справка за размисъл:

И в действащия Закон, и в Закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия размерът на държавната помощ се изчислява на базата на средностатистическите бюджети на игралните, документалните и анимационните филми за предходната година. Размерът на държавната помощ за 2021 година би следвало да се изчисли съгласно заповед № 17/17.02.2020 г на Изпълнителния директор на ИА „Национален филмов център“, определяща размера на средностатистическите бюджети на:

Чолаков обаче добавя:

„Звучи прекрасно – над 25 милиона за българското кино! Но има една „малка“ подробност: те не са записани никъде. Съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и по-конкретно в Постановление на Министерския съвет № 408 от 23 декември 2020 г. за изпълнение на държавния бюджет на Република България за 2021 г. сумата, предвидена за програма „Филмово изкуство, субсидии за творчески проекти за създаване и разпространение на български филми и копродукции с българско участие на основание ЗФИ“ в т.13 от Приложение № 1, към чл.1, ал.1 е 16 000 000 лева.“

Според бившия шеф на НФЦ, ако се спази буквата на промените в закона, който трябва да бъде приет на второ четене, сумата трябва да нарасне до 52 520 533 лв., при това без да се вземат предвид парите за телевизионни сериали, които също вече ще влизат в бюджета за българско кино.

Какво би се случило, ако Законът за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия се приеме и сумата по чл.17, ал.2 е по-малка от 52 000 000 лева, пита в писмото си Георги Чолаков.

„Да приемем, че бъдещото правителство даде така обещаните 25 000 000 лева плюс вече утвърдените 16 000 000, то средствата трябва да се разпределят по следния начин:

Получава се, че сумата за български филми е по-малко от наличните в момента 16 000 000 и е с над 11 000 000 милиона по-малка от обещаните.”

Георги Чолаков разсъждава и над втори вариант, при който правителството решава, че вече одобрените в бюджета 16 милиона лева са достатъчни, но се прилага ЗФИ с вече приетите промени.

„Картината ще бъде следната:

 

Видимо е, че в тази ситуация парите за производство на филми са съкратени до абсурдни стойности. Според Чолаков в действащия в момента закон „годишният размер на субсидията не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 7 пълнометражни игрални филма, 14 пълнометражни документални филма и 160 минути анимация“.

След промените е заложен съвсем друг принцип:

„(4) Годишният размер на средстватаза схема:

1. по чл. 26, ал. 1, т. 1 не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация;

2. по чл. 26, ал. 1, т. 2 не може да бъде по-малък от средствата, определени по схемата по чл. 26, ал. 1, т. 1..

3. по чл. 26, ал. 1, т.3, 4 и 5 включва средства в размер на 15 на сто, изчислени на база на средствата, по схемата по чл. 26, ал. 1, т. 1.

4. по чл. 26, ал. 1, т. 6 не може да бъде по-малък от 35 на сто от средствата, определени по схемата по чл. 26, ал. 1, т. 1. За първата календарна година на влизане в сила на настоящата норма се предвижда субсидия в размер на 5 000 000 лева. (предложение 154-04-16)”

Емоционалното, но и подкрепено с аргументи послание на Георги Чолаков, е обобщение на цялата спорна ситуация около промените в Закона за филмовата индустрия. През последните дни, между двете гласувания в Народното събрание, всички ангажирани с българското кино творци надигнаха глас срещу опасните подводни камъни, заложени в предвидените промени в ЗФИ.

Вижте още: „ЗАКОНЪТ ЗА ФИЛМОВАТА ИНДУСТРИЯ ПОМАГА НА ТЕЛЕВИЗИИТЕ, УБИВА КИНОТО“ 

РОСИЦА ВЪЛКАНОВА: ДЕПУТАТЪТ ЕВГЕНИ БУДИНОВ Е В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ЗАРАДИ РОЛЯТА СИ В „ОТКРАДНАТ ЖИВОТ“

БЪЛГАРСКОТО КИНО ПОД БОТУША НА ТЕЛЕВИЗИИТЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС