Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Президентът – най-важният читател на Панаира на книгата

Три скенера на входа на НДК

До Росен Плевнелиев се опитаха да достигнат и обикновени граждани, но НСО ги държа далеч от охраняемия периметър на държавния глава. Снимки: Румен Добрев - Президентът – най-важният читател на Панаира на книгата

До Росен Плевнелиев се опитаха да достигнат и обикновени граждани, но НСО ги държа далеч от охраняемия периметър на държавния глава. Снимки: Румен Добрев

Президентът е най-важният зрители по изложби у нас. Заради него може да не ви допуснат на събитието, случва се и да ви арестуват. Оказа се, че Росен Плевнелиев е и най-важният читател, защото тази сутрин той създаде суматоха с присъствието си на Международния панаир на книгата в НДК.

За да прочете държавният глава приветствие и да се разходи пръв край щандовете с книги, на централния вход на сградата имаше строг пропускателен режим. Заварден бе от гардове на НСО и всеки почитател на книгите трябваше да мине през един от трите скенера за оръжие, а някои дори обискирани. В този час посетителите не бяха толкова много, че да бъдат връщани от охраната на президента, както се е случвало на други събития.

Гражданите успяха да влязат в най-голямата книжарница, в каквато се превръща НДК по време на Панаира, и за щастие този път не нарушиха охраняемия периметър на Плевнелиев. Но пък с бившия премиер Симеон Сакскобургготски такива проблеми нямаше, на литературното събитие Царя бе дошъл без охрана.

И в предишни години на откриването на Панаира на книгата в НДК са пристигали президенти, премиери, министри, но присъствието им е минавало в по-голяма дискретност и не се е случвало да притесняват обикновените гости…

unnamed (12)

„Във времена на бездържавност и робство, българската книга е оцелявала през вековете и съхранявала надеждата у нашите прадеди…, – каза Плевнелиев. – Словото е спасявало българския народ неведнъж. Българската книга е оцелявала през вековете, тя е давала път на надеждата за нашите прадеди. Всички знаем, че образованието и културата са именно онези фактори, които носят прогреса и благоденствието на всяко общество. Ето защо не бива да си затваряме очите от резултатите на българските деца в международни изследвания, измерващи тяхната грамотност.“

unnamed (18)

Росен Плевнелиев бе в обичайната си безпричинна веселост.

unnamed (3)

Мемоарите на Симеон Сакскобургготски са сред новите книги на Панаира.

unnamed (5)

Държавният глава се спря до бившия министър на културата Георги Йорданов.

unnamed (15)

Мнозина се опитаха да разменят по дума с Плевнелиев…

unnamed (16)

Новият директор на НДК Мирослав Боршош

unnamed (2)

unnamed (11)

unnamed (19)

Сред посетителите имаше хора, които пожелаха да кажат нещо на президента. За неофициалните гости обаче това не бе възможно, той се движеше из сградата обграден с шестима гардове, дори край щандовете, когато посегна към детската книжка на „Анубис“ „Моята родина България“.

Това бе първото събитие, откак директор на НДК е Мирослав Боршош. Той използва случая да обяви, че до края на годината ще открие Национален център на книгата: „Това ще е място, където ще се срещат българските поети, писатели и драматурзи. Надявам се да превърнем този Национален център за книгата в дом на българското перо„.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg