Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пристига Тери Джоунс, един от най-смешните хора на планетата

Актьор, сценарист и режисьор на комедийната трупа Монти Пайтън

Тери Джоунс пристига 19 години след първата си поява у нас на фестивала на "Монти Пайтън" в Дома на киното. - Пристига Тери Джоунс, един от най-смешните хора на планетата

Тери Джоунс пристига 19 години след първата си поява у нас на фестивала на "Монти Пайтън" в Дома на киното.

Тери Джоунс, един от най-смешните хора на планетата, ще бъде гост на „София филм фест“ от 5 до 29 март. Актьорът, сценарист и режисьор на легендарната британска комедийна трупа „Монти Пайтън“, ще представи лично пред българската публика класиките „Монти Пайтън и Свещеният Граал”, „Животът на Брайън според Монти Пайтън”, „Монти Пайтън Live в Холивуд Боул”, както и филмите на Тери Хюз и Иън Макнотън „Смисълът на живота според Монти Пайтън” и „Монти Пайтън на живо (предимно)”. 

Джоунс пристига 19 години след първата си поява у нас на фестивала на „Монти Пайтън“ в Дома на киното, организиран съвместно с Британски съвет.

„Монти Пайтън и Свещеният граал” (1975, приеман от мнозина за най-добрия британски филм на всички времена) е режисьорският дебют на Тери Джоунс и Тери Гилиъм. Кинотворбата е пародия на легендата за крал Артур и неговото пътешествие в търсене на Свещения граал. Докато съвременен учен-историк разказва пред камерата за рицарите на кръглата маса и за това как се отнасят помежду си измислицата и реалността в легендите за техните походи, един от рицарите влиза в кадър и съсича учения. Епизод, който може да служи като ключ към възприемането на творчеството на „Монти Пайтън”.

„Животът на Брайън според Монти Пайтън” (1979) и днес, десетилетия след създаването му, няма шега, скеч или реплика, които да не се врязват в паметта на зрителя като толкова смешни, колкото е възможно да бъдат. Невероятното е, че почти всяка от монолитно забавните сцени служи на двойна цел, построявайки една от най-силните и безспорно вечни сатири в киното.

„Смисълът на живота според Монти Пайтън” (1983) e последният филм на „Монти Пайтън“. Кинотворбата на Тери Джоунс и Тери Гилиъм печели Голямата награда на журито на фестивала в Кан и заема важно място в киноисторията. Филмът се състои от шеметни скечове: музикален номер, посветен на свещеното семе; поглед към начина на хранене в отвъдното; търсене на изчезнала риба; посещението на г-н Смърт; поучителния разказ за г-н Креозот и ненаситния му апетит; безмилостно изследване на донорството на органи и т. н.

Терънс Греъм Пари Джоунс е роден на 1 февруари през 1942 г. Завършва история в Оксфорд, а успоредно с ролите си в телевизионни и филмови продукции, пише книги за Джефри Чосър, за кръстоносците, за хората и живота през Средновековието. През 1981-ва излиза първата му книга с приказки, а освен книги за деца пише и исторически изследвания, сценарии за „Монти Пайтън“, както и за филма „Лабиринт” (1986) на Джим Хенсън. Тери Джоунс написва и роман със своя любим приятел Дъглас Адамс през 1997 г. – „Титаник – звездният кораб”. След година по романа е създадена видеоигра, а в нея освен Тери Джоунс участват Дъглас Адамс и Джон Клийз. Само като актьор и сценарист Тери Джоунс има над 38 филма. Композира и музиката към три от филмите на Монти Пайтън. Автор е и на песните към един от последните филми, на който е и режисьор – „Шумът на върбите“ (The Wind in the Willows, 1996).

Тери Джоунс споделя, че работата му в групата е преди всичко писане: „Ние на първо място сме писатели и след това изпълнители. Писането при нас е магическият момент на творчеството. А останалото е просто въпрос да запазим и пренесем магията на екрана”.

Джоунс участва и в немалко телевизионни продукции – той пише сценарии и е водещ на документалните поредици на BBC за „Кръстоносците” от 1996 г., „Древните открития” от 1998 г., „Живот през Средните векове” (2004), „Историята на единствения” (2005).

„София филм фест“ ще покаже и два филма, изследващи феномена „Монти Пайтън“. Документалният „Монти Пайтън Live в Холивуд Боул” на режисьорите Тери Хюз и Иън Макнотън е запечатал хумора в спектакъла на шестимата невероятни комици в „Холивуд Боул” през 1980 г.

150-минутното шоу „Монти Пайтън на живо (предимно)” е запис на последния от общо десетте спектакъла на комедийната трупа – Ерик Айдъл, Джон Клийз, Майкъл Пейлин, Тери Джоунс и Тери Гилиъм, изнесен на сцената на O2 Arena в Лондон на 20 юли 2014 г. и излъчен на живо в хиляди киносалони по света, както и по телевизиите в повече от 100 страни. На пресконференцията преди спектакъла петимата споделят в типичния пайтъновски стил, че смятат да повтарят този експеримент на всеки 33 години. Заглавието на спектакъла „Монти Пайтън на живо (предимно)”, с ведрото допълнение „Един падна, петима остават!”, е реверанс към Греъм Чапман, който почина през 1989 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg