Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Прочут тандем сценографи поставя „Бал с маски“ в Летния театър във Варна

Испанците Игнаси Кристия и Яго Бласи са създавали сценография и костюми за европейски опери, изложби в Британския музей и Саграда Фамилия

Игнаси Кристия на репетиция на „Бал с маски“ в Летен театър - Варна. Снимка: Държавна опера- Варна - Прочут тандем сценографи поставя „Бал с маски“ в Летния театър във Варна

Игнаси Кристия на репетиция на „Бал с маски“ в Летен театър - Варна. Снимка: Държавна опера- Варна

Игнаси Кристиа, популярен сценограф, драматург и продуцент с многолика световна кариера, е режисьор и сценограф на операта „Бал с маски“ във Варненската опера. Спектакълът ще има премиера  на 10 септември на открито в Летния театър.

Кристиа е познат от популярното испанско артистично дуо Кристиа-Бласи, занимаващи се с аудиовизуално изкуство и комуникации. И по този проект Кристиа не работи сам. Яго Бласи е автор на костюмите в операта. Двамата имат забележително присъствие в европейските оперни театри, а виртуозната му работа с пространствата е оставила следи в представянето на големи експозиции в забележителности на Европа.

Кристиа и Бласи са реализирали няколко проекта за популяризиране на базиликата Саграда Фамилия в Барселона, подготвят павилиони за участия в биеналета, автори са на експозицията „Колоните на Европа“, изложена през 2017-а в Британския музей. Работата им обикновено включва създаването на сценографии за опера, работили са например по „Вълшебната флейта“ на Моцарт за Австрийската асоциация на приятелите на операта в Овиедо през 1991 г. Същата година създават костюмите за балета „Зле опазеното момиче“ за Полската държавна опера във Вроцлав. Необичайно е обаче да се занимават с режисура на опера, впечатляващи са най-вече сценографските им проекти, както и дизайна за изложби.

Диригент на оперния спектакъл е маестро Кръстин Настев, с когото Игнаси Кристиа вече е имал съвместен проект в Барселона. Хореограф е Светлана Тоншева, диригент на хора – Цветан Крумов.

В ролите влизат солисти на Варненската опера. В ролята на Рикардо е Даниел Дамянов, образът на Ренато е поверен на Венцеслав Анастасов, Амелия е Габриела Георгиева, Улрика – Даниела Дякова, Оскар – Ирина Жекова и др. Участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Варна.

„Бал с макси” е една от оперите на Верди, в която се преплитат всички елементи на класическата драма. Героят умира в името на честта – разказва за проекта си Кристиа, цитиран в съобщение до медиите. – Това послание от Верди идва в най-подходящия момент за заобикалящата ни реалност. Композиторът ни кани на пътешествие през страстта, омразата, любовта, отмъщението и съдбата. Премиерната постановка на „Бал с маски” за Държавна опера Варна е прочит, който обхваща всички елементи на класическата опера, за да разкаже историята на една фатална съдба. Oткритосттa, с която представяме сюжета, е необходима, за да можем да изведем по един ясен и чист начин посланието към зрителя. Драматургията следва изцяло гласа на Верди без допълнителни украси и изменения, присъединена към музикалния прочит, който следва същата драматургична цел: връщане към традициите и вердиевите ценности. Благодаря за страстта и ентусиазма на целия екип на Държавна опера Варна! Вие сте съкровище, което трябва да се съхрани.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах